TBMM’nin kabul ettiği uluslararası anlaşmaların Cumhurbaşkanı’nın tek bir imzasıyla iptal edilemeyeceğini kaydeden ve itiraz yollarının açık olduğunu vurgulayan Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği, “Uluslararası ve ulusal yükümlülükler başta olmak üzere çok sayıda hukuk normu ihlal ediliyor” dedi

Anayasa hukukçularından Erdoğan’a tepki

BİRGÜN ANKARA

TBMM’de tüm siyasi partilerin oy birliği ile yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek bir imzasıyla iptal edilmesine, Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği de tepki gösterdi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, “Cumhurbaşkanı isterse Montrö Boğazlar Sözleşmesi dahil tüm uluslararası anlaşmaları iptal edebilir. İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etmesi de hukukidir” açıklamasına ilişkin Anayasa hukukçuları, “Bu hukuksuz karara karşı yargı yolu açık” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesinin ülkedeki tüm mağdurlara yönelik bir hak gaspı olduğunu kaydeden Anayasa Hukuku Araştırmaları Derneği'nin açıklamasında, “Şiddeti ve ayrımcılığı körüklemek ve toplumsal kutuplaşmadan siyasal meşruiyet kazanmaya çalışmak, demokratik bir hukuk devletinde kabul görmeyecek bir tutumdur. Anayasal özgürlükleri ihlal eden bu kararın ve bundan sonraki sürecin her zaman takipçisi olacağız” denildi.

HUKUK GARABETİ

Uluslararası sözleşmelerin sadece tüm siyasi iradenin birleşmesi sonucu rafa kaldırılabileceği ifade edilen açıklamada, şu tespitlere yer verildi:

“İnsan haklarına ilişkin anayasal kazanımların, Anayasa’nın yasama organına tanıdığı düzenleme yetkisinin çerçevesini oluşturduğunu, bu kazanımları ortadan kaldıran, hak ve özgürlükleri güvencesizleştiren bir kanun düzenlemesinin de Anayasa’ya aykırı olacağının altını çizmek gerekmektedir. Yasama yetkisi bu bağlamda sınırsız değildir. Sözleşmeden çekilme hususunda izlenen yol usuli açıdan da anayasaya aykırılıklar içermektedir. 6251 Sayılı Kanun ile usulüne göre onaylanarak yürürlüğe girmiş ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin kanun hükmünde bir milletlerarası antlaşma olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Sözleşme’den çekilme işlemi, TBMM’nin çıkardığı bir kanun yerine usulde ve yetkide paralellik ilkesi gözetilmeksizin, yürütmenin tek taraflı bir işlemi olan Cumhurbaşkanı kararı ile gerçekleşmiştir. Anayasa’nın 90’ıncı maddesi uyarınca, hakkında Anayasa'ya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne dahi başvurulamayan kanun hükmünde bir işlemin, Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilmesi bir hukuk garabetidir.”