AYM, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aşması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili başvurusunda hak ihlali kararı verdi. AYM, Demirtaş'a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti

Anayasa Mahkemesi'nden Demirtaş'a hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresinin azami süreyi aşması ve tutukluluk incelemesinin yapılmamasıyla ilgili başvurusunda hak ihlali kararı verdi.

Selahattin Demirtaş tutukluluğun kanunda öngörülen azemi süreyi aşması, tutukluluk süresinin makul olmaması, tahliye talepleri ile tutukluluğa yönelik itirazların karara bağlanmaması incelemelerinin yapılmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle AYM'ye başvurdu.

50 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT

Demirtaş'ın başvurusunu değerlendiren AYM, oy birliği ile, "Tutukluluğun makul süreyi aşması dolayısıyla, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, Anayasa'nın 19.maddesinin 7. fıkrası kapsamındaki kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ve 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine" hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, vekalet ücretlerinden oluşan toplam 4 bin 436 TL yargılama giderinin Demirtaş'a ödenmesine ve kararın bir örneğinin de bilgi için 19. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

TAHLİYE BEKLENMİYOR

Bu kararın Demirtaş'a özgürlük sağlaması beklenmiyor. Çünkü, AYM'nin hak ihlali kararı verdiği tutuklama Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye ile sonuçlanmış ancak bundan önce Demirtaş başka bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.