Savcılık, Melih Gökçek döneminde 801 milyon dolara yaptırılan Ankapark’ın soruşturulmasına yönelik ilk adımı attı. ABB’den, Melih Gökçek döneminin yöneticileri hakkında bilgi ve belge talebinde bulunuldu.

Ankapark’ta ilk işlem Gökçek’e

Mustafa BİLDİRCİN

Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) başkanlığı yaptığı dönemde 801 milyon dolar maliyetle yaptırılan Ankapark için Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Atıl durumda olan ve kamu zararı giderek katlanan tesise yönelik Savcılık, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bilgi talebinde bulundu.


İşletmeci firmanın girişimi sonucunda 50 bin TL teminatla Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne devri için tedbir kararı alınan tesise yönelik Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bilgi ve belge talebinde bulundu. Talebin, Gökçek döneminde görev alan yöneticilere yönelik bilgi ve belgeleri kapsadığı öğrenildi.

ÇATI İDDİANAMESİ TALEBİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Gökçek dönemi hakkında, ‘suç işlemek için teşekkül kurmak’ iddiasıyla şimdiye kadar verilen yolsuzluk dosyalarının bir kısmının birleştirilerek çatı iddianamesi düzenlenmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulacak.

***

NE OLMUŞTU?

Ankapark’ı devraldıktan yalnızca yedi ay sonra parkı hizmete kapatan işletmeci şirketin 30 Nisan 2020 tarihinde ödemesi gereken 26 milyon 400 bin TL’yi ödememesi üzerine harekete geçen ABB, sözleşme feshine gitmeden önce 90 günlük fesih ihtarı çekti. İhtara rağmen ödemeyi yapmayan şirketin ihaleyi aldığında teminat mektuplarının karşılığı olarak yatırdığı 26 milyon 400 bin TL, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce gelir olarak kaydedildi. Fesih ihtarı süresinin geçmesinin ardından ABB, işletmeciye sözleşme gereği parkı 30 gün içerisinde tahliye etmesi yönünde son ihtarnameyi gönderdi. İşletmecinin Ankapark’ı 30 gün içerisinde tahliye etmemesi halinde tahliye işleminin kaymakamlık yolu ile gerçekleştirileceği belirtilirken şirket, 50 bin TL teminat karşılığında tahliyenin yürütmesini durdurdu.