Doğu Akdeniz’de İsrail, Mısır, Yunanistan ittifakından yeni hamle gelirken denklemde iyice sıkışan Ankara, ABD’den denge politikası izlemesini istedi.

Ankara ABD ile denge arayışında

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Doğu Akdeniz ile Libya geriliminde aktörlerin karşılıklı hamleleri devam ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Ankara’da sorunları masaya yatırırken Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail ve BAE ilk kez bölgesel forum düzenleme karar aldı. Güney Kıbrıs ev sahipliği yapacağı forumda ülkeler arasında bölgesel stratejik çıkarların güçlendirilmesi hedefleniyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı, söz konusu 4 ülkenin dışişleri bakanlarının Güney Kıbrıs’ın Baf (Paphos) kentinde toplanacağını duyurdu. Görüşme öncesin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ve Mısır ile ilişkilerde gerilimin geride bırakılmasına dönük attıkları adımlar hakkında açıklamalarda bulundu.


Dendias’ın ziyaretine değinen Çavuşoğlu, tüm anlaşmazlıkları bir ya da bir kaç görüşmede çözüme kavuşturmanın mümkün olmayabileceğini ancak diyalog yoluyla pozitif bir atmosfer oluşturulmasının önem taşıdığını vurguladı. “Meselelerimizi oturup konuşmaya hazırız” diyen Çavuşoğlu, Dendias’ı Ankara’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını, kendisiyle Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs gibi konulardaki tüm anlaşmazlıkları samimi bir ortamda görüştüklerini söyledi.

Çavuşoğlu’nun bu bağlamda ABD’den beklentileri olduğuna vurgu yapması da dikkat çekti. Washington yönetiminden geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye ile Yunanistan arasında denge politikası izlemesini beklediklerini vurguladı, bu beklentiyi ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’a da ilettiğini açıkladı.

MISIR’A HEYET GİDECEK

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin son yıllarda ağır gerilimlere sahne olan Mısır ile ilişkileri ve 8 yıl aradan sonra başlayan diplomatik temaslar hakkında da açıklamalar yaptı. Mayıs’ın ilk haftasında Türkiye’den dışişleri bakan yardımcısı düzeyinde bir heyetin Mısır’a gideceğini daha sonra kendisinin Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geleceğini açıklayan Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde normalleşme için neler yapılması gerektiğini açık açık konuşacağız” dedi. Mısır’ı “Arap dünyası, İslam dünyası, Ortadoğu, Akdeniz, Afrika ve hatta ötesi için önemli bir ülke” olarak nitelendiren Çavuşoğlu, ilişkilerin en gergin olduğu dönemlerde bile “Mısır halkı bizim kardeşimizdir” mesajını verdiklerini vurgulayarak, “Mısır’ın istikrarı, refahı ve ekonomik kalkınması herkesin yararınadır” görüşünü kaydetti.

MONTRÖ’YÜ UYGULUYORUZ

Ukrayna ile Rusya arasında tırmanan gerilim ve ABD savaş gemilerinin Karadeniz’e geçişi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, ABD’nin sözlü olarak kendilerine iki Amerikan savaş gemisinin Boğazlardan geçişinin iptal edildiğini bildirdiğini açıkladı. Çavuşoğlu, “Türkiye Montrö Anlaşması’nı harfiyen uyguluyor. Bundan ne Rusya’nın ne başkasının bir endişesinin olmaması lazım” dedi. Dış Haberler