Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin dün Türkiye'ye geldi. Putin'in gündeminde enerji, ekonomi ve savunma alanlarında işbirliği projeleri ve uluslararası teröre karşı ortak mücadele var.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin dün Türkiye'ye geldi. Putin'in gündeminde enerji, ekonomi ve savunma alanlarında işbirliği projeleri ve uluslararası teröre karşı ortak mücadele var.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce planlanan ancak Osetya'daki okul baskını nedeniyle ertelenen ertelenen Türkiye ziyareti için dün akşam saatlerinde Ankara'ya geldi. Hindistan ziyaretinin ardından Ankara'ya gelen Putin onuruna Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Çankaya Köşkü'nde, devlet erkanının hazır bulunduğu bir akşam yemeği verdi.

Rusya Devlet Başkanı, bugün saat 10:00'da Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün mozolesine koyup saygı duruşunda bulunacak. Anıtkabir özel defterini imzaladıktan sonra Putin, Çankaya Köşkü'ne çıkacak. Burada, Sezer, Putin için resmi karşılama töreni düzenleyecek. Ardından da heyetlerarası görüşmeler yapılacak. İki ülke arasında daha önce imzalanacağı bildirilen 7 belge iki devlet başkanı tarafından imzalanacak. İmzalanacak belgeler arasında 'Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Dostluğun ve Çok Boyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyon'u da bulunuyor. Bunun yanısıra görüşmelerde en önemli yeri enerji alanındaki işbirliğinin alacağı ifade ediliyor. Uzun zamandır fiyat hesaplama formülleri yüzünden sıkıntılar yaşanan BOTAŞ ve Gazprom arasında, enerji alanında işbirliğine ilişkin çerçeve anlaşmasının da bu ziyaret sırasında imzalanması bekleniyor. Orta ve Batı Asya Cumhuriyetleri başta olmak üzere, üçüncü ülkelerde ortak projelerde Türk ve Rus sermaye mallarının ihracatını teşvik etmek amacıyla, Türk Exim Bank, Rus Exim Bank ve Vnesheconom Bank arasındaki üçlü işbirliği protokolü de ziyaret sırasında imzalanması beklenen belgeler arasında yer alıyor.

İmzaların ardından Sezer ve Putin ortak basın açıklaması yapacak. Ancak, iki liderin açıklama sırasında "soru almayacağı" öğrenildi.

Daha sonra TBMM'ye geçecek olan Putin, TBMM Başkanı Bülent Arınç ile görüşecek. Görüşmeye Türk - Rus Parlamentolar arası Dostluk Grubu da katılacak. Putin daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ndeki toplantıya katılacak. Toplantıya Putin'e eşlik eden olan ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 12 Rus işadamı da katılacak. Putin, TOBB'daki toplantı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Erdoğan, akşam saatlerinde de konuk devlet başkanı onuruna bir akşam yemeği verecek. Putin, yemeğin ardından Türkiye'den ayrılacak.

 

SAVUNMA BAKANI UZUN KALIYOR

Putin'e temasları sırasında eşlik eden Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile öğlen saatlerinde bir araya gelerek görüşecek. Gül, konuk bakan onuruna bir de öğlen yemeği verecek. Putin'in ziyareti sırasında en dikkat çekici temasları ise Savunma Bakanı Sergei Ivanov yapacak. Putin gittikten sonra da Ankara'da bir gün daha kalacak olan Ivanov Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül görüşecek Genelkurmay'da da temaslarda bulunacak.

 

PUTİN'İN ÇANTASINDA NE VAR?

Putin'in ziyarette ekonomik konularının dışında ağırlıklı diğer konular ise "terör ve güvenlik" konusunu oluşturacak. Ziyarette ayrıca "boğazlar" ve "terör" konusu da masada olacak. Türkiye, petrol için boğazların kullanılması yerine boru hattı gibi "alternatifler" bulunmasını istiyor. Rusya ise alternatiflerin "pahalı" olacağını vurguluyor. Bu sorunun Putin'in ziyaretinde çözüme kavuşması beklenmiyor. Türkiye, PKK-Kongra Gel'i Rusya'nın terör listesine alınmasını istiyor. Rusya ise bu konuyu Çeçen militanlarla birlikte ele alarak "pazarlık" kozu olarak kullanıyor. Rusya, bazı Çeçen militanlarının Türkiye'de yetiştiği görüşünde. Putin'in gelişi öncesinde Rus yetkililer, Çeçenlere karşı Türkiye'nin adım atmasını bekledikleri mesajını vermişlerdi.

 

TRAFİĞE PUTİN ÖNLEMLERİ

ABD Başkanı Bush için alınan güvenlik önlemlerinin bir benzeri de Rusya Devlet Başkanı Putin için alınacak. Türkiye'nin özel önem verdiği Putin ziyareti için Ankara'nın çok sayıda cadde ve sokağı dünden itibaren trafiğe kapatılmış durumda.

Putin'in Ankara'ya ayak bastığı andan itibaren havaalanından Ankara'ya giden bütün yollar trafiğe kapatıldı. Özellikle şehir içindeki Çankırı Caddesi, Atatürk Bulvarı, Ziya Gökalp Caddesi ve Gazi Mustafa Kemal Bulvarının trafiğe kapatılması Ankaralılara zor anlar yaşattı.

Putin'in ziyareti nedeniyle bugün de Ankaralı'ların trafik sıkıntısı devam edecek. Bugün saat 10.00'dan itibaren Cumhurbaşkanlığı Köşkü-Anıtkabir Güzergahı'nda; Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nden hareketle 5 No'lu Nizamiye'den çıkış, Ziya Ür Rahman Caddesi, Çankaya Caddesi, Atatürk Bulvarı, İnönü Bulvarı, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Akdeniz Caddesi, Gençlik Caddesi, Milli Müdafaa Caddesi, Yahya Galip Caddesi ile buralara açılan cadde, sokak ve kavşaklar ile köprülere bağlı alt ve üst geçitler trafiğe kapatılacak.

Yine saat 15.00'den itibaren ise TBMM-TOBB-Başbakanlık Resmi Konutu Güzergahı'nda ise; Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nden hareketle 5 No'lu Nizamiye'den çıkış, Atakule Kavşağı, Çankaya Caddesi, Köşk Kavşağı, Kavaklıdere Kavşağı, Kuğulu Kavşağı, TRT Kavşağı, İnönü Kavşağı, Kızılay Kavşağı, Genelkurmay Kavşağı, Atatürk Bulvarı Akay girişi, Atatürk Bulvarı'na açılan cadde, sokak ve kavşaklar ile köprülere bağlı alt ve üst geçitler trafiğe kapatılacak.