Ankara Barosu, kamu avukatları ve dışarıdan sözleşme ile çalışılan avukatlara çoklu baro kurulması için imza vermeleri yönünde baskı yapıldığına ilişkin iddiaların incelenmesini istedi.

Ankara Barosu: Avukatlara ‘çoklu baro’ baskısı iddiası incelensin

Haber Merkezi

Ankara Barosu, çeşitli bakanlıklarda çalışan kamu avukatları ve dışarıdan sözleşme ile çalışılan avukatlara çoklu baro kurulması için imza vermeleri yönünde baskı yapıldığına ilişkin ihbar aldıklarını belirterek incelenmesini istedi. Söz konusu iddialara ilişkin Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvuru yapıldığını açıklayan Ankara Barosu tarafından, “Tüm bakanlıklara yazxı gönderilerek konuyla ilgili hassasiyetimiz dile getirilmiş, bünyelerinde veya bağlı kamu kuruluşlarında çalışmakta olan kamu avukatları ve dışarıdan sözleşme ile çalışan avukatlara herhangi bir baroya katılmak için tavsiye ve telkinde bulunulup bulunulmadığı hususu ile ilgili bilgi edinme başvurusu yapılmıştır” denildi.

'İDARE UYGULAMALARININ HUKUKİ BİR DAYANAĞI YOK'

Savunma mesleğinin özgürce ve her türlü baskıdan uzak olarak yapılmasının zorunlu olduğuna değinilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İddia edilen söze konu idare uygulamalarının hukuki bir dayanağı olmadığı gibi avukatların bağımsız olarak, hiçbir baskı ve boyunduruk altına girmeden görev yapabilmelerini engelleyen bir yaklaşım olduğu açıktır. Avukatların baskı ile bir baroya kayıt yapmak zorunda bırakıldığı yönündeki çok ciddi iddialar karşısında bakanlıklar nezdinde gerekli girişimlerin yapılmasını ve ivedi inceleme başlatılmasını talep ederiz.”

NE OLMUŞTU?

Çoklu baro sistemi, Ankara Barosu’nun, toplumun bir kesimini hedef alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamalarına yönelik yaptığı ‘insan hakları’ ve ‘özgürlükler’ konusundaki uyarılarının ardından gündeme gelmişti.

Aralarında Saray yetkililerinin de olduğu iktidar sözcüleri, peş peşe Ankara Barosu’nu ve baroya destek veren diğer baroları hedef göstermiş, ardından da çoklu baro için yapılan çalışmalar hızlandırılmıştı.

Muhalefet partileri ve hukukçular tarafından, çoklu baro sisteminin, bir dönem yargıda etkin olan Fethullahçı yapılanmanın projesi olduğu dile getirilmişti.