Hiranur Vakfı'nda yaşanan çocuğa cinsel istismar skandalı gündemdeki yerini korurken Ankara Barosu, istismara karşı farkındalık kampanyası başlatarak, kentteki bilboardlara ihbar hattı numarasının bulunduğu afişler astı.

Ankara Barosu, çocuk istismarına karşı farkındalık kampanyası başlattı

BirGün'ün ortaya çıkardığı tarikattaki çocuk istismarı skandalı gündemdeki yerini korurken Ankara Barosu, çocuk istismarının her türlüsüne karşı farkındalık kampanyası başlattı.

Kampanya kapsamında Ankara’daki bilboardlara İhbar hattı telefon numarasının bulunduğu afişler astı.

Barodan şu açıklama yapıldı: “Çocukların, aile sevgisi ile büyüdükleri, sağlıklı beslenebildikleri, güven içinde parklarda oynayabildikleri, para kazanmak zorunda olmadıkları, okullarına huzurla gidebildikleri, akşamları hayaller kurarak uyudukları güne dek... Kısacası her bir çocuk, 'çocukluğunu yaşayana dek' hukuki mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Ankara Barosu Hiranur Vakfı'nın yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayınlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Olayın kamuoyunda tepkilere neden olmasının ardından harekete geçen bakanlık, olaya ilişkin soruşturma başlatmıştır. Açılan davanın ilk duruşması önce 2023'ün Mayıs ayına tarih verilmiş daha sonra tepkiler üzerine 2023'ün Ocak ayına geri çekilmişti.

Soruşturma kapsamında, H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel ile Kadir İstekli hakkında yakalama kararı çıkarılmış, Gümüşel ve İstekli tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.