Ankara Barosu, koronavirüs salgınına karşı bir an önce ülke çapında sokağa çıkma yasağı getirilmesini istedi. Salgının geldiği boyutun Erdoğan’ın başlattığı bağış kampanyasının ötesine geçtiğine dikkati çeken Baro, 4 talepte bulundu

Ankara Barosu: Derhal sokağa çıkma yasağı getirilsin

HABER MERKEZİ

Ankara Barosu, koronavirüs salgınına ilişkin yayımladığı açıklamada bir an önce ülke çapında sokağa çıkma yasağı getirilmesini istedi.

Devletlerin en temel sorumluluğunun bireyleri ve kitleleri yaşatmaya dönüştüğü aktarılan açıklamada, salgın sebebiyle dünyadaki neredeyse her meslek grubunun tehlikede olduğu belirtildi.

Salgının geldiği boyutun AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı bağış kampanyasının ötesine geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, 4 talebe yer verildi.

Ankara Barosu’nun talepleri şu şekilde:

1- Söz konusu olan insan hayatıdır ve ülke çapında sokağa çıkma yasağı ivedilikle, derhal, bir gün dahi geç kalınmadan ilan edilmelidir. Kamu sağlığı birey farkındalığına indergenemeyecek kadar hayati öneme sahiptir.

2- Desteğe ihtiyacı olan her vatandaşın beyanı yeterli görülerek, insan onuruna yaraşır şekilde yaşamalarını sürdürmeleri için salgın süresince nakdi ve ayni destek verilmelidir. Kira ödemeleri durdurulmalı, doğalgaz, su, elektrik ve internet ücretsiz sunulmalıdır. Bu desteğin zamanı, şimdiye kadar vatandaşların ödedikleri vergilerin vücut bulacağı en insani ana tekabül etmektedir.

3- Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında bütün işler salgın süresince durdurulmalı, işvereni destekleyici tedbirler alınmalı ve çalışanların tamamına şartsız olarak kısa çalışma ödeneği bağlanmalıdır.

4- Sağlık güvencesi, küresel kriz tamamıyla geçene kadar her vatandaş için sınırsız ve prim borcundan muaf tutulmalı ve bu süreçte her vatandaşın sigorta ve bağ kur primleri ödenmiş kabul edilmelidir. Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır ve dünyanın bütün devletleri insanı ve insanlığı yaşatmak için kurulmuştur.