Ankara Barosu, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu ÇHD üyesi 21 avukatın yargılandığı davada verilen mahkûmiyet kararlarına ilişkin açıklama yaptı.

Ankara Barosu'ndan ÇHD davası kararlarına tepki
Çizim: Murat Başol

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların mesleki faaliyetleri gerekçesiyle yargılandıkları davada avukatlara ceza yağdı. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında olduğu 21 avukat hakkında, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla toplam 146 yılı aşkın hapis cezası verilmesine Ankara Barosu'ndan tepki geldi.

Ankara Barosu, ÇHD davasında verilen mahkûmiyet kararlarına ilişkin olarak, "Baromuz üyesi Av. Selçuk Kozağaçlı'nın da aralarında bulunduğu meslektaşlarımızın yargılandığı davada, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesince birçok hak ihlalini içerir hüküm kurulmuştur. Söz konusu dava ve verilen karar ile ulaşılmak istenen asıl amaç; savunma dokunulmazlığını hedef alarak avukatların mesleki faaliyetlerini yerine getirmesinin önüne geçmektir" açıklamasını yaptı.

Barodan yapılan açıklamada, "Bir yandan, eksik inceleme, delillerin hatalı değerlendirilmesi ve her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı kanıtlara dayanmaksızın kurulan hüküm ile adil yargılanma hakkı ihlal edilmiş; diğer yandan infaza dönen uzun tutukluluk süreleri ve yaşam hakkına müdahale eder vaziyette yürütülen ve en temel usul kurallarının hiçe sayıldığı yargılama süreci, hukuka aykırılıkları açık şekilde ortaya koymuştur.Ankara Barosu olarak, savunmanın kendini savunmak zorunda bırakılmadığı günlerin gelmesi için var gücümüzle çalışacağımızın sözünü veriyoruz " denildi.