Türkiye Barolar Birliği’ne yargı reformuna ilişkin görüşlerini sunan Ankara Barosu, Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısının değiştirilerek siyasi iktidarın etkisinden kurtulmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Ankara Barosu’ndan TBB’ye: HSK’nin yapısı değiştirilmeli

Haber Merkezi

Ankara Barosu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından istenen görüş ve önerilere cevap verdi. TBB, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yasama ve yürütme organlarına yönelik Ankara Barosu’ndan görüş istedi.

Ankara Barosu, TBB’ye yargı reformuna ilişkin görüşlerini açıkladı. Öneriler arasında, “Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değiştirilerek siyasi iktidarın etkisinden kurtulmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması” ifadesi de yer aldı.

TBB’nin görüş bildirmek için yalnızca 3 gün süre tanıdığına vurgu yapılan Ankara Barosu açıklamasında, öneriler 16 maddede sıralandı.

Baronun önerileri şu şekilde:

►Hukuk fakülteleri sorununun çözülmesi.

►TBB tarafından avukatlık sınavı yapılması.

►Avukat stajyerlerinin ücret yasağının kaldırılarak bir yıllık staj dönemlerinde İşkur’dan kaynak sağlanması.

►Ceza Muhakemesi Kanunu Ücret Tarifesi’nin en az Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne çıkartılması.

►Hak kayıplarının önüne geçilmesi ve adil yargılanma hakkı kapsamında ceza muhakemesi hukukunda uzlaştırmacılığın münhasıran avukatlara hasredilmesi.

►Avukatların iş alanlarının genişletilmesi.

►Avukat vekaletnamelerinin avukat/baro tarafından düzenlenebilmesi.

►Avukatların emekliliği için sandık kurulması yönünde yasal düzenlemenin yapılması ve buna belirli oranda devlet katkısı sunulması.

►Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değiştirilerek siyasi iktidarın etkisinden kurtulmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması.