Ankara Barosu, Ankara Barosu’nu hedef alarak, “Vatansever ve muhafazakarlar, sapkın ve terör savunucusu barodan kurtuluyor” başlığını kullanan Yeni Akit gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Barosu’ndan Yeni Akit hakkında suç duyurusu

Ankara Barosu, Yeni Akit gazetesi hakkında, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik, hakaret ve sövme” iddialarıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Baro ayrıca, Basın Meslek İlkeleri’ne aykırı davrandığı gerekçesiyle Yeni Akit’i Basın Konseyi’ne şikayet etti.

Yeni Akit gazetesi, Ankara’da ikinci baronun kuruluşunu duyuran haberinde Ankara Barosu’nu hedef alarak, “Vatansever ve muhafazakarlar, sapkın ve terör savunucusu barodan kurtuluyor” başlığını kullandı ve aynı ifadeler haberin içinde de yer aldı.

Ankara Barosu, gazetenin bu haberiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Baronun savcılığa verdiği suç duyurusu dilekçesinde, gazetenin haberinde yer verdiği ifadelerle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği, hakaret ve sövme suçlarını işlediği” belirtildi.

'ELEŞTİRİ SINIRLARININ ÇOK ÖTESİNDE'

Baro ayrıca, Yeni Akit gazetesini Basın Konseyi’ne de şikayet etti. Şikayet dilekçesinde şunlar belirtildi:

“Şikayet edilenler, dayanaktan yoksun haberler ile gerek Anayasa ile güvence altına alınmış haber yapma-basın özgürlüğü sınırlarını aşmış gerekse Basın Meslek İlkeleri’ne aykırı davranmak suretiyle Ankara Barosu’nu ve baro levhasına kayıtlı avukatları hedef göstermeyi amaçlamıştır. Bu haliyle Basın Meslek İlkeleri madde 4’te yer alan ‘kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının çok ötesinde küçük düşüren, aşağılayan ve iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez’ ilkesine ve aynı şekilde Basın Meslek İlkeleri’nden ‘kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez’e aykırı davranarak habercilik ve eleştiri sınırlarını aşmaktadır. Anılan sebeplerle haberi yapanlar ve yayımlayanlar hakkında Ankara Barosu’nu ve Ankara Barosu avukatlarını küçük düşüren, kişilik haklarını zedeleyen algı operasyonundan ibaret olan ve meslek etiğiyle uyuşmayan sözleri nedeniyle cezalandırılması için şikayette bulunulması zorunluluğu doğmuştur.”