Yerel seçimlerin ardından Ankara’da 23 yıllık belediye başkanlığı dönemi mercek altına alınan Melih Gökçek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla belediyenin kendi döneminde kâr ettiğini savundu. Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) 2015, 2016 ve 2017 yıllarında kâr ettiğini, 2018 yılında kaydedilen 90 milyon TL’lik zararın ise Mustafa Tuna yönetiminin zaafı nedeniyle oluştuğunu ileri sürdü. Gökçek’in bu […]

Ankara’da ‘enkaz’ın sorumlusu AKP

Yerel seçimlerin ardından Ankara’da 23 yıllık belediye başkanlığı dönemi mercek altına alınan Melih Gökçek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla belediyenin kendi döneminde kâr ettiğini savundu. Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) 2015, 2016 ve 2017 yıllarında kâr ettiğini, 2018 yılında kaydedilen 90 milyon TL’lik zararın ise Mustafa Tuna yönetiminin zaafı nedeniyle oluştuğunu ileri sürdü. Gökçek’in bu iddialarına karşın Sayıştay’ın ABB’ye ilişkin denetim raporları, ABB’nin yeni başkanı Mansur Yavaş’a eski dönemlerden devredilen enkazı gözler önüne serdi.

Ankara’yı 25 yıl aradan sonra kazanan CHP, hem Melih Gökçek hem de Mustafa Tuna dönemlerinden enkaz devraldı. ABB Belediye Başkanı Yavaş, belediyeyi AKP’den 4,5 milyarlık borçla devralırken, bu borcun büyük bölümü Gökçek döneminde kaydedildi. Gökçek’in görevden alındığı Ekim 2017 öncesine yönelik ABB’nin borçlarını inceleyen Sayıştay denetçileri, borçların özellikle 2016 yılında artışa geçtiğini, kısa vadeli iç mali borçların 941 milyon TL olduğunu saptadı. Uzun vadeli iç mali borç ise Sayıştay’ın, ‘ABB 2016 Yılı Denetim Raporu’na göre, 1 milyar 665 milyon TL oldu.

USULE AYKIRI İŞLEMLER

Gökçek yönetimindeki ABB, 2016 yılında 60 ay vade ile 200 milyon TL banka kredisi kullandı. Şubat 2019’a kadar ödenmesi planlanan borç için belediye bütçesinden 114 milyon TL faiz ödeneceği belirlendi. Yine 2016 yılında, kira süreleri sona eren belediyeye ait bazı taşınmazlardaki kiracıların kira süreleri, usule aykırı şekilde uzatıldı. Usulsüzlüğe dikkati çeken Sayıştay denetçileri, kira süresi sona eren taşınmazlara yönelik yeniden ihaleye çıkılması gerektiğini belirtti.

VERGİ KAYITLARI TUTULMADI

ABB’nin 2017 yılı mali dosyalarını inceleyen Sayıştay, go-kart, su araçları işletmesi, tekerlekli gezi treni, dağ kızağı işletmeleri ile canlı müzik belgesi olan 14 işletmenin eğlence vergisi tahakkuk kayıtlarının yapılmadığını tespit etti. Benzer zararın 2016 yılında da gerçekleştiğinin altını çizen denetçiler, gerekli önlemlerin alınmayarak belediyenin gelirlerinin az gösterildiğini belgeledi. ABB’nin müzelerden alması gereken müze payları da Gökçek döneminde alınmadı.

BELEDİYE GELİR KAYBINA UĞRADI

Belediye sınırları içindeki bazı ilan ve reklam vergisi mükelleflerinin vergi kayıtları oluşturulmayarak belediye gelir kaybına uğratıldı. Sayıştay, incelemeye aldığı 476 vergi mükellefinden 402’sinin beyanda bulunmadığını belirterek ABB bütçesinin gelir kaybına uğratıldığını açıkladı.

Öte yandan, görev süresi boyunca “Başarılı belediyecilik” yaptığını iddia eden Gökçek’in döneminde belediyeye ait bazı taşınmazlar belli bir kesime kiraya verilerek kayırmacılığın önü açıldı. Denetçilerin tespitlerine göre, belediye taşınmazlarının kiraya verilmesi sürecinde çıkılan ihalelere rekabeti engelleyici şartlar konuldu.

2018 BORÇ ÖDEMEKLE GEÇTİ

Yavaş’ın göreve başlamasının ardından yayımlanan ABB Denetim Komisyonu’nun raporu da belediyede geçmiş dönemlerde yaşanan zararı gözler önüne serdi. Rapora göre Tuna, Gökçek döneminden kalan borçların büyük kısmını kapattı. 2017 yılında belediye, EGO ve ASKİ’nin borçları toplamı 1 milyar 147 milyon 685 bin lira iken, 2018 yılında bu borçların 178 milyon 815 bin lirası ödendi. ABB’nin Hazine Müsteşarlığı’na ödemesi gereken 564 milyon TL’lik borcunun da 201 milyon TL’si, Yavaş göreve gelmeden hemen önce ödendi.

EGO’NUN BORÇLARI KATLANDI

Mustafa Tuna döneminde ise Ankara’nın toplutaşıma hizmetlerinden ve trafik düzeninden sorumlu olan EGO’nun borçları katlandı. İdarenin faaliyet raporuna göre, 2017 yılında 253 milyon 328 bin TL olan EGO borçlarına 2018 yılında 91 milyon 671 TL borç eklendi.