Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde hasta yakınları, hastanın ameliyat sırasında hayatını kaybetmesinden sorumlu tuttuğu 2 doktoru darp etti. Hasta yakınları olay yerinden güçlükle uzaklaştırılırken sağlık çalışanları hastane önünde 'sağlıkta şiddete hayır' eylemi yaptı.

Ankara'da hasta yakınları 2 doktoru darp etti

ELİF GUGU - elif.gugu@gmail.com

Ankara'daki Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde dün gece ameliyat sırasında hayatını kaybeden bir hastanın yakınları doktorları darp etti. Hasta yakınlarının, hastanın ölümünden doktorları sorumlu tuttuğu öğrenildi. Olay sırasında bir doktorun burnu kırıldı, diğer doktor ise hafif yaralandı. Hasta yakınları, güvenlik tarafından olay yerinden güçlükle uzaklaştırıldı.

Olayın ardından, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nin önünde başlatılan 'Sağlıkta şiddete hayır' eylemine hastanenin kendi çalışanları haricinde çevredeki hastanelerden de destek geldi. Hastane bahçesinde yapılan eyleme Ankara Tıp Fakültesi Hastanesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanları da katılım gösterdi.

Hastanenin Kalp Damar Cerrahisi asistanlarından ismini paylaşmak istemeyen ve olayın tanıklarından olan bir doktor ise olayı şöyle anlattı:

"Benim gibi Kalp Damar Cerrahisi Asistanı olan M.Ö. isimli arkadaşımız, ex olan (ameliyat sırasında hayatını kaybeden) bir hastanın durumu haber vermek için hasta yakınlarının yanına gittiğinde, hasta yakınları durumdan arkadaşımızı ve bizi sorumlu tutup 2 arkadaşımıza saldırdı. Arkadaşımızın burnu kırıldı, kanlar içinde kaldı. Sonra arkadaşımızı ameliyathanenin içine götürüp sakladık. 15-20 dakika boyunca güvenlik set çekti aramıza. Eğer hasta yakınları o güvenlik duvarını aşsaydı, çok daha kötü şeyler olacaktı."

HASTANE ÖNÜNDE 'SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR' EYLEMİ

Gece yaşanan olayın ardından bu sabah hastane çalışanları, güvenlik görevlileri, çevre hastanelerden destek vermek için gelen doktorlar, hastane önünde toplanıp 'sağlıkta şiddete hayır' eylemi yaptılar.

ankara-da-hasta-yakinlari-2-doktoru-darp-etti-325508-1.ankara-da-hasta-yakinlari-2-doktoru-darp-etti-325509-1.

"SİSTEN DEĞİŞMEDEN ŞİDDET BİTMEZ"

Ankara Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi önünde saldırıyı protesto eden doktorlar adına bir konuşma yapan Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Mine Önal, her yıl 30 binin üzerinde sağlık çalışanının darp edildiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın Beyaz Kod verilerine göre sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin her geçen yıl arttığına değinen Önal, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın şiddet uygulamasının zeminini oluşturduğunu söyledi. Önal, yıllardır şiddete dikkat çekmeye çalıştıklarını belirterek sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin engellenmesi için sistemin değişmesi gerektiğini vurguladı.

"CAYDIRICI KANUNLAR ÖNCELİKLİ HEDEF OLMALI"

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde Halk Sağlığı alanında uzmanlığını yapan Dr. Neslihan Yukarıkır ise sağlık çalışlanlarına şiddetin arttığı belirterek bu konuda neler yapılabileceğini şöyle özetledi:

Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet dünyanın bir çok ülkesinde epidemi şeklinde artış göstermekte ve öncelikli bir halk sağlığı sorunu olarak özellikle sağlık çalışanları açısından risk oluşturmaktadır. Bir çalışmaya göre sağlık çalışanının şiddete maruz kalma riski diğer işlerde çalışanlara göre 16 kat daha fazla olduğu bildirilmiştir. Ülkemizde asistan hekimlere baktığımızda yüzde 33’ü son bir yıl içerisinde şiddete maruz kalmıştır. Şiddet uygulayanların yüzde 86’sı hasta ve hasta yakınıdır. Sağlık hizmetleri sunumunda önemli bir yeri olan hekimlerin sağlık ve güvenliklerinin korunması hastalarınki kadar öncelikli bir konudur. Uluslararası Sağlık Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü iş yerinde şiddeti uluslararası ölçekte öncelikli olarak ilgilenilmesi ve önleme politikaları oluşturulması gereken bir sorun olarak değerlendirmektedir.

  • Caydırıcı kanunlar bu konuda öncelikli hedefler arasında yer almalıdır.
  • Konuya ilişkin temel sorumluluk kamusal mekanizmalara ait olmalıdır. Hizmet sunumunun talebi karşılayacak düzeye getirilmesi için gerekli sağlık sistemlerinin işlerliğinin sağlanması gerekmektedir. Kamusal mekanizmalar plan ve programlarını yaparken meslek örgütlerinin de içinde olduğu sivil yapıların katkısını ve desteğini süreklilik içinde almalıdır.
  • Hasta/başvuran ve hekim/sağlık çalışanı iletişiminin geliştirilmesi önerilmektedir. Bu konuda sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi başta olmak üzere riskleri oluşturan olumsuz her durumun ortadan kaldırılması için çalışmaların yapılması uygun olur.
  • Hekime yönelik şiddetin azaltılmasıyla ilgili müdahale çalışmalarında başarılı olmak için sağlık sektöründe hekime yönelik şiddetin özellikleri, oluştuğu koşullar ve şiddet bileşenlerinin bireysel, çevresel ve sosyokültürel vb. risk faktörleri ile ilişkisine yönelik geniş çaplı analitik çalışmalar ile hekimlerin kendilerine yönelik şiddetin nedenleri hakkındaki görüş ve önerilerini irdeleyen niteliksel araştırmalara ihtiyaç vardır.