İran’da gözaltında öldürülen Mahsa Amini için Türkiye’nin birçok kentinde eylem düzenlenirken, Ankara’da kadınlar polisin engeliyle karşılaştı. Çok sayıda kadın gözaltına alınırken, kadınlar polisler tarafından yerde sürüklendi. Samsun ve Mersin’deki eylemlerde de kadınlar gözaltına alındı.

Ankara’da Mahsa Amini eylemi: Gözaltına alınan kadınlar yerde sürüklendi!

İran’da ahlak polisleri tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini için Ankara’daki Sakarya Caddesi’nde bir araya gelmek isteyen kadınlar ise polis engeliyle karşılaştı.

Kadınlar “İran’da, Türkiye’de ve her yerde özgürlük” sloganıyla yürürken, polisin sert müdahalesi sonrası çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Ankara Kadın Platformu üyesi çok sayıda kadın polis müdahalesi sırasında yaralandı.

ANKA’nın aktardığına göre çıkan arbede sırasında polisin, bazı kadınları gözaltı aracına yerde sürükleyerek götürdüğü görüldü.

Polis, gazetecileri de sık sık olay yerinden uzaklaşmaları yönünde uyardı. Polis, olaylar sırasında gazetecilerin görüntü almasını engellemek için kalkanlarla barikat oluşturuldu.

Öte yandan Mahsa Amini için Samsun ve Mersin’de sokağa çıkan kadınlar da polis tarafından engellenmek istedi. Polisin müdahalesi sonrası kadınlar gözaltına alındı.

ANTALYA'DA BASIN AÇIKLAMASI

Antalya’da da kadınlar Amini için sokaklardaydı. Attalos Heykeli önünde yapılan eylemde” Direniş kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı değiştirir” pankartı açıldı. Ardından yapılan basın açıklamasında şu sözlere yer verildi:

“Dünya’nın her yerinde erkek egemen sisteme ve devlet şiddetine karşı mücadele eden kadınlar, Mahsa Amini’nin katledilmesi üzerine başta İran olmak üzere sokaklara döküldü. Biz Türkiye’den, yaşadığımız topraklardan İranlı kadınların öfkesini ve acısını derinden hissediyoruz. Onların isyanını kendi isyanımız olarak görüyoruz. Halk şeriat dayatmalarına karşı direniyor, sokaklarda diktatörün yıkılması için mücadele ediyor.”

Öte yandan Amini’nin öldürülmesine yönelik basın metni yayımlayan Özgürlük Hareketi, şu ifadelere yer verdi:

“Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. Çünkü aynı erkek egemenliğini, aynı erkek şiddetini yaşadığımızı biliyoruz! İran rejiminin dayatmalarına benzer ahlak dayatmalarına maruz kalıyoruz, hayatlarımız giderek kısıtlanıyor. Hayatlarımızdaki şiddet sarmalı İran’da da Türkiye’de de bizzat erkek devlet tarafından örgütleniyor. Hep birlikte sesleniyoruz. İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz!”