Ankara’da Ensar Vakfı’na para aktarma aracı olarak kullanılan Kızılay’ı protesto etmek isteyen kitleye polis şiddet uyguladı, 19 kişiyi gözaltına aldı

Ankara’da polis şiddeti: Kızılay protestosunda 19 gözaltı!

BİRGÜN/ANKARA

Ankara’da DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası, ASMMMO’nun çağrısıyla toplanarak Ensar Vakfı’na para aktarma aracı olarak kullanılan Kızılay’ı protesto etmek isteyen kitleye polis sert şekilde müdahale etti. Polisin çok sayıda kişiyi darp ettiği eylemde 19 kişi yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

Kızılay’a yapılan bağışların Ensar Vakfı gibi vakıf ve derneklere aktarılarak vergi kaçırıldığının açığa çıkmasının ardından ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Ankara’da da emek-meslek örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri protesto eylemi yaptı. Kızılay’ın Ankara Genel Müdürlüğü binası önünde toplanan kitleye valilik onayı olmadığı gerekçesi ile izin verilmedi. Kızılay’ın Genel Müdürlüğü önüne çelenk bırakmak istediğini söyleyen kitle polisin sert tavrı ile karşılaştı. Pankart açmaya ve slogan atmaya izin vermeyeceğini belirten polisler kitleye müdahale etti. Polisin ilk müdahalesinde aralarında SOL Parti ve KESK üyelerinin de olduğu beş kişi gözaltına alındı.


POLİS DEFALARCA DARP ETTİ

Gözaltılara tepki gösteren ve eylem yapmakta kararlı olduğunu ifade eden kitle, Ataç Sokak’tan Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Eğitim Sen 5 Nolu Şube önüne doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin “Zam Zulüm İşkence İşte AKP” , “Tecavüzcü Ensar Kapatılsın”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atarak yürümesine engel olmak isteyen polis, defalarca müdahale etti.

Eğitim Sen önüne gelindiğinde ise polisler, “Yolu trafiğe kapatmayın” gerginliği yaşanmasına sebep oldu. Kitlenin kaldırım üzerine çıkmasına rağmen, gözaltıların serbest bırakılmasını istemesine de polis sert karşılık verdi. Polis amirinin “Süpürün” talimatı ile kitleye tekrar saldırıldı. Mithatpaşa Caddesi’nde çok sayıda kişi yerlerde sürüklendi, polisin kalkanının mağduru oldu.

Sakarya Caddesi’ne yürümek ve basın açıklamasını yapmak isteyen kitle tekrar polis engeliyle karşılaştı. Sakarya Caddesi’nde de eylem yapılmasına izin verilmeyeceği belirtilmesi üzerine kitle KESK’e bağlı BES’e geçme kararı aldı. Güzargah boyunca polislerin tartakladığı kitleden bir grup oturma eylemi yapmak istediğinde de polis saldırdı. Polisin defalarca saldırdığı kitleden toplamda 16 kişi darp edilerek gözaltına alındı.

Sendika binasında yapılan açıklamada polisin sert müdahalesi kınandı.

Gözaltına alınan isimlerden bazıları şöyle:

Sezgin Çalışkan (TMMOB Yöneticisi)

Deniz bulunmaz (SOL Parti PM Üyesi)

Mevlüt Çakmak (BES Ankara 1 Nolu Şube Başkanı)

Uğur Çepe (SOL Parti üyesi)

Mert Ünal (SOL Parti İl Yöneticisi)