Sol Kültür Kitaplıkları’ndan ortak çağrı: “Birlikte düşünmeye, tartışmaya ve üretmeye ihtiyacımız var. Bireyciliğin böylesine kutsandığı bir dönemde dayanışmayla yola çıkıyoruz.”

Ankara’da ‘Sol Kültür’ler yola çıkıyor

BİRGÜN ANKARA

Sol Parti’nin Ankara’da birçok bölgede açmayı kurguladığı Sol Kültür isimli kitaplıklar ilk olarak Ayrancı Ve Esat-Seyranbağları semtlerinde faaliyete geçti. 17 Ekim Cumartesi günü ise çetelerin saldırısına uğrayan ve yaşamını kaybeden Bahadır Grammeşin’in ismini taşıdığı kitaplıkta Batıkent’te kurulacak.

Sol Kültür Esat Seyran Gülten Akın Kitaplığı’nın açılışı 11 Ekim Pazar günü yapıldı. Mahalle sakinlerinin ilgi gösterdiği açılış pandemi nedeniyle gün boyu devam etti. Edebiyatımızın önemli yazarlarından Gülten Akın’ın isminin verildiği kitaplık “Bir kitabınızla birlikte çayımızı içmeye davet ediyoruz” sözüyle birlikte faaliyete geçmiş oldu.

Bağlar Caddesi 63 numaralı apartmanda bulunan Sol Kültür Esat Seyran Gülten Akın Kitaplığı’ndan Ali Tuncay ve Batuhan Eren Ünlü ile konuştuk. Bireyselliğin sürekli dayatıldığı bir düzende olduklarını vurgulayan Tuncay, “Komşuluğun, dayanışmanın yaşatıldığı bir ortama ihtiyacımız vardı. Dayanışmanın elbette kültür ve sanattan uzak olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Mahalle sathında farklı bir yaşamın inşasına ihtiyacımız var. Özellikle de pandemi koşullarından geçerken birlikte olabilme ve birbirimize destek çıkabilme gibi bir dayanışma ihtiyacı mevcut” şeklinde konuştu.

ankara-da-sol-kultur-ler-yola-cikiyor-791698-1.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Batuhan Eren Ünlü ise şunları söyledi: “Memleket genelinde işsizliğin, yoksulluğun rekor kırdığı bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde en temel olan ihtiyaç ise insanların birbirine olan dirsek temasıdır. Böyle bir ihtiyacın aynı zamanda sanat, kültür ve bilimle harmanlanması da gerekli. Bu yüzden dayanışma ağları örgütleyeceğiz.

Uzaktan eğitim döneminin uzun bir süre devam edeceği kanısındayız ve durum böyleyken kitaplığımızda bir online eğitim desteği de vermeyi planlıyoruz. Evinde interneti, bilgisayarı olamayan öğrencilere kapımız her zaman açıktır. Bunun dışında edebiyat, sinema, tiyatro ve çocuk atölyeleri de kurgulayacağız.”

Geçtiğimiz haftalarda Kuzgun Sokak’ta hayata geçirilen Sol Kültür Ayrancı Sevgi Soysal Kitaplığı’ndan ise Kaptan Göktuğ Şan şu şekilde konuştu:

“Ayrancı semtinin uzun yıllardır süregelen bir sosyo-kültürel zemini mevcut ve bu zemin içinde Sevgi Soysal’ın ismini taşıyan bir kitaplık açılışı kurguladık. İnsanların birlikte oturup çayını içebileceği, kitap okuyup sohbet edebileceği bir ortamımız bulunuyor. Birlikte üretilen birlikte tüketilen bir ağa ihtiyacımız var. Birçok atölye çalışması dışında doğrudan üreticiden tüketiciye geçiş yapabilecek bir kooperatif ağı kurmayı da planlıyoruz.”