<IMG style="WIDTH: 139px; HEIGHT: 121px" height=115 alt="" hspace=6 src="http://www.birgun.net/eskiler/06-05-2004/0805/3/cerrah.jpg" width=124 align=left vspac

Kaan ÖZBEK

Gözaltına alınan yakınlarını kurtarmak için Ankara'daki dayısını (!) arayan sanık yakını, görevini yapmakta direten Maltepe İlçe Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı'yı yerinden etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar ve Kaçakçılık Şube Müdürlüğü'nde görevli 3 polis, Adalar'dan vapurla geleceği ihbar edilen 1 kişiyi yakalamak için önceki akşam Bostancı Vapur İskelesi'ne gitti. Otomobillerini sahildeki büfelerin önüne park eden 3 polis, iskelede beklemeye başladı. Hatalı şekilde park edilen araç, güzergahtan geçmekte olan bir trafik ekibinin dikkatini çekti. Büfecilere, otomobilin hatalı park edildiğini söyleyen trafik polisleri, aracın kaldırılmasını istedi.

POLİSLER YARALANDI

Büfeciler iskeleden dönen Organize Şube ekiplerine, "Sizin yüzünüzden polisle tartışıyoruz" diye tepki gösterince, ortam gerildi. Polislerle büfeciler arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşünce 3 memur hafif şekilde yaralandı. Polislerin takviye güç istemesi üzerine Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Cemalettin Kılıç, Ali Kılıç, Burhan Kılıç, Abdülcabbar Diptaş, Sedat Aslan, Servet Çolak, Cevat Karahan, Turgay Baydur, Çetin Armağan ve N. Nuri Koçer'i gözaltına aldı. Gözaltına alınan 10 kişiden biri olan Diptaş, eşi AKP İl Sosyal İşler Başkanlığı 1. Bölge Sorumlusu Nilgün Diptaş'ı aradı. AKP'nin üst düzey isimlerinden biriyle girilen telefon trafiği, bir süre sonra meyvesini verdi. İddiaya göre İçişleri Bakanlığı'ndan en üst düzeyde yetkililer arandı.

CERRAH ARADI

Telefon trafiği çok geçmeden İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'a yöneldi. Cerrah, bilgi almak ve gözaltındaki bazı kişilerin serbest bırakılmasını istemek için Maltepe Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı'yı aradı. Dağlı, gözaltına alınan kişiler hakkında yasal işlem başlatıldığını bu nedenle serbest bırakamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine Dağlı İstanbul Emniyet Müdürlüğü Evrak Arşiv Şube Müdürü Hikmet Taşdelen'in yerine getirildi. Taşdelen de Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne atandı.

'YAKIN' SERBEST

Öte yandan, önceki gün gözaltına alınan 10 kişi Kartal Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı, olayla ilgisi olduğu ileri sürülen 7 kişiyi mahkemeye sevk ederken, 3 kişi de serbest bıraktı. Kartal 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevkedilen ve olayda kavgayı başlattığı ileri sürülen Cemalettin Kılıç, kardeşi Ali Kılıç ve kuzenleri Burhan Kılıç'ı tutuklanırken, Bakan-Emniyet Müdürü trafiğini başlatan Abdülcabbar Diptaş ve beraberindeki 3 kişi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

CERRAH: Talimatıma uyulur

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Dağlı'nın görev yerinin değiştirilmesine ilişkin soruya, "Basında yanlış değerlendirilmiş. Ancak, emniyet müdürü olarak bir talimat vermişsem, mutlaka yerine gelir. 'Talimat vermiş de bırakmamış, bırakmama neticesinde görevden alınmış' gibi, böyle bir şey olması mümkün değil. Bir ilçe müdürünün benim talimatımı dinlememesi diye bir şey söz konusu olamaz. Kanunsuz da olsa yerine getirir, getirtirim. Onun sonuçlarına ben kendim katlanırım. Ama arkadaşımızın yerine getirmeme gibi bir sorunu yok" dedi.