Ankara’daki suikastın, Gülsuyu çetesiyle ne ilgisi var?

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, Ankara’da 30 Aralık 2022’de uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Yeniçağ Gazetesi yazarı Yavuz Selim Demirağ, suikastta, Gülsuyu’nda çeteleşen ekibin kullanıldığını, başlarında “Dado” lakaplı birinin olduğunu yazdı.

Evet Gülsuyu’nda bir çete var, üyelerinden birinin lakabı da “Dado” değil ama “Dodo”.

Savcılık bu çeteyle ilgili bir dosyada, “Mesut T. liderliğindeki suç örgütünün herhangi bir kişi veya gruba her an silahlı eylem yapabilecek şekilde hazır bulundukları anlaşılmıştır” değerlendirmesini yapıyor.

Peki, kim bunlar, ne yapıyorlar, kimlerle bağlantılılar?

Maltepe İlçe Emniyet Müdürlüğü, 30 Nisan 2013’te bir rapor düzenledi. Rapora göre, Mesut T., Aytekin T. ve oğlu Uğur T., Maltepe’nin Esenkent Mahallesinde gayri resmi yollarla taksi durağı işletiyor, bu yolla uyuşturucu ticareti yapıyorlardı. Yine rapora göre bu kişiler, Gülsuyu Mahallesindeki Uğur Taksi durağını kalabalık bir grupla basmıştı, bu taksi durağını da alarak uyuşturucu trafiğini genişletmek istiyorlardı. Ayrıca polis, etraftan haraç aldıklarını da tespit ettiklerini yazdı.

Raporun ardından yapılan araştırmalarda, çetenin aynı bölgede uyuşturucu madde kullanmak, bulundurmak, satmak, sattırmak ve bu suçlarla bağlantılı olarak silahla yaralama suçlarını işlediği tespit edildi.

Savcılık, bu isimler hakkında, “bölgelerindeki rantı başka suç örgütlerine kaptırmamak için silahla yaralama vb. tarzda birtakım eylemler gerçekleştirdikleri, suç gelirlerini arttırabilmek amacıyla cebir, şiddet ve tehdit unsurlarını kullanarak yağma eylemelerine giriştiklerini” değerlendirdi ve soruşturma başlattı.

Soruşturmada, Gülsuyu ve Gülensu Mahallelerinde, Mesut T.’nin çevresine topladığı “kabarık suç geçmişine sahip” adamlarıyla, “Silahlı öldürme, silahlı yaralama, nitelikli yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi, uyuşturucu madde ticareti” gibi eylemleri gerçekleştirdiği tespit edildi.

İddianameye göre, “Suç örgütünün faaliyetlerinin başında yağma eylemleri geliyordu. Yağma eylemlerinde suç örgütü üyelerinin mağdurları tanınamayacak hale gelene kadar darp ediyordu”. Çetenin esas “iş kolu” ise uyuşturucu ticaretiydi.

Evlerine yapılan baskında 14 ruhsatsız tabanca ele geçirildi: “Ele geçirilen toplamdaki 14 adet ruhsatsız tabancanın yapılan kriminal incelemelerinde birçok silahlı olayda kullanıldığı belirlenmiştir. Mesut T. liderliğindeki suç örgütünün herhangi bir kişi veya gruba her an silahlı eylem yapabilecek şekilde hazır bulundukları anlaşılmıştır.”

POLİSE “BÜYÜĞÜMSÜN” DİYOR

Bu iddianamede, Hasan Ferit Gedik’in öldürülmesiyle ilgili yazıldı. Peki, bu cinayet işlenene kadar çeteye neden dokunulmadı?

Dava dosyasına, bir çete üyesinin, polisle yaptığı “ifade randevusu pazarlığı” da yansıdı.

Tape’lerde şüphelilerden Zafer, karakolda ifadesini almak isteyen polis Ali’ye “Oflu abi” ve “büyüğümsün” diye hitap ediyor:

“Zafer’in “Oflu abi sen misin” dediği, Ali’nin “He he benim ben” … “İyiyim ya bu olayı senin yaptığını söylüyorlar gel 2 dakikada ifadeni alalım” dediği, Zafer’in “Ben sana bir şey söyleyeyim mi ben gelsem beni paket ederler belden yukarı bir şey var ben açık açık söyleyeyim sana ben bu işi ben yapmadım abi” dediği, Ali’nin “Ya tamam sen yapmadın ama ifadeni vereceksin illa ki bir gün bugün yarın öbür gün” … “Ya sen ne yap biliyor musun öbür gün benim yanıma gel” dediği, Zafer’ in “Ya abi ben şimdi sen yanına gelip ne yapayım Ali abi biz mi yalan olalım yani onu mu diyorsun” dediği, Ali’nin “İyi de yani hep kaçacaksın nereye kadar kaçacaksın kaçışı var mı bunun” dediği, Zafer’ in “Ne diyor peki bu nedir abi Ali ne diyor bu adam” dediği, Ali’nin “Valla Zafer 2 yıl önce husumetten dolayı senin bıçakladığını söylüyor” dediği, Zafer’in “Benim bıçakladığımı he eğer ben onu bıçaklamışsam ben bu alemde i… diye gezeyim a… k… tövbe estağfurullah tövbe pardon büyüğümsün özür dilerim abi” dediği, Ali’nin “Kim yaptı o zaman” dediği, Zafer’in “Bilmiyorum ki kim kimin yaptığını da bilmiyorum” … “Ben bir ara tartışmaya girdim o sıra bir baktım ortalık karıştı herkes birbirine girdi kalabalık bir grup herkes birbirine girdi birileri bıçaklandı birileri vuruldu bende yürüdüm baktım ortalık karışmış ben yürüdüm” dediği, Ali’nin “O şekilde ifadeni verirsin ya” dediği, Zafer’in “Ya Ali abi kurban olayım sana yani böyle karakolluk marakolluk falanlık- filanlık değil de başka bir yerde söylersin gelirim yanına yoksa başka türlü karakolluk gelmem ben ...haberin olsun bak ha”

“DODO” CİNAYETTEN ARANIYOR

Sanıklardan Doğukan Çep 2015’te tahliye edildi. Savcı, Çep’in Hasan Ferit Gedik’i kasten öldürme, Yalçın İleri, Abdullah Kıyak ve Gökhan Aktaş’ı öldürmeye teşebbüsten cezalandırılmasını istemişti. Dosyanın yerel mahkemece karara bağlandığı 19 Ekim 2021’de hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarıldı ancak halen firari.

Doğukan Çep, iddianamedeki tape’lere göre, “Dodo”.

0605 numaralı tape’de örgüt üyesi Yakup D., “Bugün cinayet işleyeceğiz Dodo” diyor.

Dodo adı başka birçok tape’de geçiyor, ancak o dönemki polis kayıtlarına göre sıradan bir tetikçi.

Ateş suikastına dair bir şeyler söylemek için henüz çok erken, katiller gerçekten Maltepe’deki bu çeteyle bağlantılı mı, soruşturma sırasında herhalde araştırılacaktır. Yani, şimdilik elimizde pek fazla somut gerçek yok. Belki de somut gerçeklere ulaşanların daha fazla konuşması gerekiyor…