Halkbank yöneticisi Atilla’nın suçlu bulunması Ankara’da tepkiyle karşılandı. AKP ve Saray: “Bu ülkemize açık bir saldırıdır” Halkbank: “Biz davanın tarafı değiliz”

Ankara'dan ABD'ye Atilla kararı tepkisi: Skandal davanın  skandal kararı!

HABER MERKEZİ

Gündemi geçen yıldan bu yana meşgul eden ve kamuoyunda “Rıza Sarraf davası” olarak bilinen ancak resmi adı “ABD, Mehmet Hakan Atilla’ya karşı” olan davada çıkan karara Ankara’dan tepkiler peş peşe geldi. AKP hükümeti ve Saray’dan yapılan açıklamalarda Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın jüri tarafından isnat edilen 6 suçlamadan 5’inden suçlu bulunmasının arka planında siyasi nedenler bulunduğu kaydedilirken, bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi çağrısında bulunuldu.

Jüri kararını eleştiren Saray Sözcüsü İbrahim Kalın, “Bu, skandal bir davanın skandal bir kararıdır. Türkiye’nin iç siyasetine müdahale amacıyla kurulan bir kumpas olduğu çok açık” yorumunu yaptı. “ABD yönetiminin, FETÖ’nün ABD yargı sistemini kurduğu bağlantılar vasıtasıyla kullanılmasına ne kadar müsaade edeceğini merak ediyoruz” diyen Kalın, “Baştan düşmesi gereken bir mahkeme süreci söz konusu. Temyiz yolları açık. Biz de bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz. Bunun hukuk tarihi açısından utanç verici bir siyasi operasyon olduğunu ifade etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İç işlerine açık bir müdahale
Dışişleri Bakanlığı ise karar için ‘haksız ve talihsiz bir gelişme’ ifadelerini kullanırken, açıklamada, “Sahte ve siyasi istismara müsait sözde ‘delillere’ dayanarak gerçekleştirilen davada daha önce örneğine rastlanmamış bir şekilde Türkiye’nin içişlerine müdahil edilmiştir. Hukuk ayıbına dönüşen kararın düzeltilmesi en büyük temennimizdir” denildi.

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da yaptığı açıklamada “Bu bir siyasi kumpas davasıdır. Karar soruşturmadan önce verilmiş” ifadesini kullandı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ise karara ilişkin “Yanış ve talihsiz bir karar” diye konuştu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül “ABD’deki Hakan Atilla davasını Türkiye’nin yargılama yetkisine, egemenliğine saldırı olarak değerlendiriyor ve kabul etmiyoruz” dedi.

Halkbank: Davanın tarafı değiliz
Halkbank, yöneticisi Mehmet Hakan Atilla’nın kendisine itham edilen 6 suçlamadan sadece birinden aklanabilmesi hakkında yaptığı açıklamada bankanın davada taraf olmadığı savundu ve “Şeffaflığımız devam edecektir” denildi. Açıklamada bundan sonraki süreçte, verilen karar hakkında temyiz dahil tüm yasal yollara müracaat edilmesinin imkan dahilinde olduğu ve dava ile ilgili hukuki sürecin henüz sonuçlanmadığı belirtildi. Atilla’nın temyiz hakkı olduğuna da değinilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bahse konu davada bankamız taraf olmadığı gibi mahkeme tarafından bankamız hakkında alınmış herhangi idari veya mali bir karar bulunmamaktadır. Genel müdür yardımcımız hakkındaki mahkeme jürisi kararına dayanılarak, henüz hukuki süreci tamamlanmayan davayla ilgili olarak bankamızın güven ve itibarını sarsıcı nitelikte açıklama veya haber yapılmasının Bankacılık Kanununun ‘İtibarın Korunması’ başlıklı madde hükümlerine aykırılık teşkil edeceğini hatırlatmak isteriz. Bankamız tarafından, bankacılık hizmetleri sunulurken mevcut düzenlemeler ve diğer tüm bankalarca bilinen ve izlenen dış ticaret uygulamaları dışında herhangi bir mekanizma, yöntem veya sistem kullanılmamaktadır. Yapılan dış ticaret işlemleri ve para transferleri açık, şeffaf ve ilgili otoritelerce izlenebilir durumdadır. Bankamız, işlemlerindeki şeffaflık ve uluslararası düzenlemelere uyum politikasını bundan sonra da kararlı bir şekilde devam ettirecektir.”

***

Yargıç da Berman, Savcı da Berman!

ABD’de Mehmet Hakan Atilla davasına bakan New York Güney Bölge Savcılığına Geoffrey Berman atandı. Hakan Atilla davasına da Richard Berman isimli yargıç bakıyordu. ABD Adalet Bakanlığı’nın kararı, Mehmet Hakan Atilla davasının sonuçlanmasında saatler sonra geldi. Davaya bakan savcı vekili Joon Kim ise görevden ayrıldı. Geoffrey Berman’ın Manhattan’daki en üst düzey federal savcı olması bekleniyor. Zira New York Güney Bölge Savcılığı, terörizm, finansal suçlar ve hükümet yolsuzluklarına bakıyor. Daha önce bu görevde bulunan Preet Bharara, ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınmıştı.

***

Ne olmuştu?

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla geçen mart ayında New York Güney Bölge savcılığı tarafından İran asıllı iş adamı Rıza Sarraf’la işbirliği yaparak ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme suçlamasıyla tutuklandı. Soruşturma sürecinin bir numaralı ismi Rıza Sarraf sanıkken itirafçı olup tanık konumuna geçti. Davanın görülmesine New York’ta 27 Kasım’da jüri üyelerinin seçimiyle başlandı. Haftalar süren yargılama sonrasında jüri kararını 3 Ocak tarihinde açıkladı. Atilla hakkındaki kararını açıklayan jüri, 5 suçtan suçlu bulduğu Atilla’yı “kara para aklama” suçlamasından suçsuz buldu. Atilla, “ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek, ABD’yi aldatma suçuna iştirak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankalarını dolandırmaya iştirak ve kara para aklama suçuna iştirak”tan suçlu bulundu. Jüri, Atilla’yı “kara para aklama” suçundan ise mahkûm etmedi. Atilla’ya verilecek cezaya davanın hakimliğini yapan New York Bölge Mahkemesi Yargıcı Richard Berman karar verecek. Karar duruşmasının ise 11 Nisan’da yapılması planlanıyor.