Ankara’dan Akıncı’nın sözlerine tepki

HABER MERKEZİ

The Guardian’a konuşan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Türkiye’ye bağlanma ihtimalini ‘korkunç’ diye niteleyerek ikinci Tayfur Sökmen vakası olmayacağını açıklaması Ankara’nın tepkisini çekti. Kuzey Kıbrıs’ın ‘Ankara tarafından yutulabileceğini’ ve ‘de facto Türkiye iline dönüşebileceğini’ dile getiren Akıncı’yı hedef alan MHP lideri Devlet Bahçeli, Akıncıya istifa çağrısında bulundu.

“KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın bir İngiliz gazetesine yaptığı esef verici açıklamalar sakat zihniyetini, sancılı ve skandal tutumunu bir kez daha gözler önüne sermiştir” diyen Bahçeli “Türkiye’nin Akdeniz’de sıkıştırılmak, hatta dışlanıp egemenlik ve manevra alanlarının daraltılmak istendiği sorunlu bir dönemde KKTC Cumhurbaşkanı’nın çarpık tavrı emsalsiz işgüzarlık ve işbirlikçilik örneğidir” ifadelerini kullandı.

The Guardian’a konuşan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı, federal çözüme tez zamanda varılmazsa bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceği uyarısı yapmıştı. İngiliz gazetesinin ‘Kırım tarzı ilhak ihtimali’ sorusunu ‘korkunç’ diye yanıtlayan ve ‘Türkiye’nin kendi çıkarlarına aykırı’ diye değerlendiren Akıncı, kendi vizyonunun tümüyle farklı olduğunu belirtmişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Akıncı’ya “Sayın Akıncı’nın yaptığı açıklamalar Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Kıbrıs Türkü’nün haklı davasına karşı saygısız ifadelerle doludur” ifadeleriyle tepki gösterdi.