Son dönemde gündemi krizler olan NATO-Türkiye ilişkilerine dair Ankara’dan art arda bağlılık mesajları geliyor. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “NATO ideallerine ve devam etmekte olan misyonlarına inanıyoruz” derken Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “NATO hala güvenilir, caydırıcı ve sürdürülebilir bir ittifak olma özelliğini korumaktadır” ifadeleri kullanıldı

Ankara’dan art arda NATO’ya bağlılık mesajları: NATO'ya inanıyoruz, hala güvenilir

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşılıklı açıklamalarıyla gündemin üst sıralarına taşınan bir ‘kriz’ halini alan NATO tartışması ardından Ankara’dan art arda ‘bağlılık’ mesajları geliyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 4 Aralık'ta gerçekleştirilecek olan NATO zirvesi öncesinde “NATO ideallerine ve devam etmekte olan misyonlarına inanıyoruz” açıklaması yaptı. Milli Savunma Bakanlığı ise, “NATO hala güvenilir, caydırıcı ve sürdürülebilir bir ittifak olma özelliğini korumaktadır” ifadelerini kullandı.

Türkiye, son olarak S-400 alımı, Libya ile deniz yetki alanı anlaşması ve Barış Pınarı Harekatı üzerinden NATO ile gerginlik yaşıyordu. Batı’da, Türkiye’nin NATO’daki yerinin sorgulanması sonuçları da doğuran bu gerginliklerin üzerine Saray’dan dikkat çeken bir ‘bağlılık mesajı’ geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 70 yıla yakındır Batı için vazgeçilmez bir müttefik olduğunu ve olmaya da devam ettiğini söyledi.

KOMÜNİZMİN YAYILMASINI ENGELLEME HEDEFİNDE TÜRKİYE TARİHİ ROL OYNADI

Altun, şunları yazdı: “Türkiye 1952 yılında NATO’ya katılmış ve ittifakın güvenliği adına on yıllardır dünyada birçok kritik misyonda görev almıştır. NATO’nun kuruluş amacı, İkinci Dünya Savaşı sonrası zayıflayan özgür Avrupa ülkelerini Sovyetler Birliği’nden korumaktı. Daha genel anlamda ise NATO, komünizmin yayılmasını önlemek üzere hareket etmiştir. Bu iki hedefin de gerçekleştirilmesi noktasında Türkiye hayati bir rol oynamıştır” dedi.

“NATO üyelerinin güvenliği, Doğu ile Batı arasındaki köprünün yanı sıra Karadeniz’e giden yolların kontrol altına alınmasıyla da yakından bağlantılıdır. Türkiye’nin Batı’nın tarafında yer alması, bu hedeflerin gerçekleştirilmesini de sağlamaktadır” diyen Altun, şöyle devam etti:

BAĞLILIĞIMIZ DEĞİŞMEYECEK

“Coğrafyamıza, kültürümüze ve ortak güvenliğe duyduğumuz bağlılığımız değişmeyecektir. Türkiye, NATO’daki en büyük ikinci orduya sahip ülkedir. Türkiye, savunma konusunda her yıl Fransa ve Almanya gibi büyük güçlere kıyasla daha fazla harcama yapmaktadır. Aynı zamanda NATO’nun savunma harcaması konusunda üye ülkelere yönelik GSYH’nin yüzde 2’si hedefine yaklaşan birkaç ülkeden biri Türkiye’dir. Türkiye’nin NATO’ya uzun süredir ve derinden sürdürdüğü bağlılık, Avrupa’yı korumuş ve ortak güvenliğimizi geliştirmiştir. NATO ideallerine ve devam etmekte olan misyonlarına inanıyoruz; aynı zamanda örgütün ortak güvenliğimiz ve geleceğimiz açısından oynadığı rolün sağlam bir şekilde masaya yatırılması gerektiğini de savunuyoruz.”

MSB'DEN NATO AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı da, 4 Aralık’ta Londra’da düzenlenecek olan NATO zirvesi öncesinde, "Türkiye'nin NATO'ya katkıları"na ilişkin basın bilgilendirme toplantısı yaptı.

MSB Müşavirliği, Plan, Koordinasyon ve Analiz Şube Müdürü Piyade Albay Olcay Denizer, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin NATO'ya üye olduğu 18 Şubat 1952'den beri uluslararası güvenlik ve istikrara önemli katkılar sağladığını belirterek, "NATO hala güvenilir, caydırıcı ve sürdürülebilir bir ittifak olma özelliğini korumaktadır" dedi.

Açıklamada, TSK'nin, 2019'da 23 NATO tatbikatına 2 bin 414 personelle iştirak ettiği, 2020'de de tatbikatlara iştirak edilmesinin planlandığı belirtildi.

Açıklamada, "1952 yılından bu yana üyesi olduğumuz NATO, ülkemizin güvenliğinin temininde önemli bir role sahip olmuş, ülkemiz de her zaman diğer müttefiklerle paylaştığı ortak değerlerin savunulması yönünde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş, getirmeye devam edecektir" ifadeleri de kullanıldı.

Twitter üzerinden bir "NATO’nun 2. büyük ordusuna sahip Türkiye, yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmekte ve NATO’ya vazgeçilmez bir güç katmaktadır" açıklamasını da paylaşan Bakanlık, Türkiye’nin NATO’yla ilişkisini ve tarihini anlatan bir video paylaştı.

'VETO'YA İZAHAT

Öte yandan Anadolu Ajansı’nın geçtiği habere göre, ‘güvenlik kaynakları’ ise toplantının ardından, "NATO güvenlik planlarına rezerv" iddialarına ilişkin, "NATO içerisinde prosedür, usuller var. Onlar normal şekilde işliyor. 'Türkiye şantaj yapıyor' gibi ifadeler kabul edilebilir değil" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin NATO'ya önemli katkılarının olduğunu vurgulayan kaynaklar, "NATO'nun çok önemli bir gücüyüz. Kimse bizim NATO'ya katkılarımızı tartışamaz. Coğrafi olarak güney kanadında yer alıyoruz ama Türkiye verdiği katkılarla NATO'nun tam merkezindedir" ifadesini kullandı.

"Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde YPG ile mücadelesinde daha çok politik destek alana dek NATO’nun Baltıklar ve Polonya'ya yönelik savunma planlarını desteklemeyi" reddettiği belirtilmişti.