İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için 9 baro ve Ankara Dişhekimleri Odası tarafından açılan davalar 23 Haziran Perşembe günü Danıştay 10. Dairesi’nde görülecek. Ankara Dişhekimleri Odası davaya katılım çağrısı yaptı: 23 Haziran'da bir kez daha Danıştay'dayız, Odamızın açtığı davanın duruşmasında birlikte olmak ve vereceğiniz destek bize güç katar.

Ankara Dişhekimleri Odası: 23 Haziran’da İstanbul Sözleşmesi için Danıştay’dayız

DİLARA ŞİMŞEK

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali için açılan davaların sonuncusu 23 Haziran Perşembe günü Danıştay 10. Dairesi’nde görülecek. Önceki iki duruşmada AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın feshinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan savcı, son kararı Perşembe günü verecek. Kadın örgütleri duruşmaya katılım çağrısında bulunurken bir çağrı da Ankara Dişhekimleri Odası’ndan geldi. Oda tarafından fesih kararının iptali istemiyle açılan dava Perşembe günü görülecek. Genel Sekreter Gamze Burcu Gül imzalı açıklamada, “23 Haziran'da bir kez daha Danıştay'dayız, Odamızın açtığı davanın duruşmasında birlikte olmak ve vereceğiniz destek bize güç katar” denildi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kadın çalışan oranının daha yüksek olduğu sağlık alanında, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir sağlık meslek örgütü olarak, kadına yönelik şiddetin temelinde de bu eşitsizliğinin yattığını biliyoruz. Kadın cinayetlerinin böylesine yükselişte olduğu, kadına yönelik şiddetin tırmandığı ve sağlık alanı özelinde de daha çok kadınların şiddete maruz kaldığı bir dönemde, ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi'nden bir gece yarısı kararı ile imza çekilmesinin hemen ardından, 2021 yılının Nisan ayında Ankara Dişhekimleri Odası olarak, toplumsal sorumluluğumuzu da yerine getirmek üzere, söz konusu Cumhurbaşkanlığı Kararının iptali istemiyle Danıştay’da dava açmıştık. Hukuki süreçte geldiğimiz aşamada 23 Haziran günü bizim davamızın da duruşması görülecek. Ülkemizde uzun süredir kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan ulusal ve uluslararası hukuksal, kamusal kazanımlarımız, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere eril iktidar tarafından saldırı altında. Baskılar arttıkça gücümüz de artıyor, dayanışmamız büyüyor. Çok haklı olduğumuz çok daha net görülüyor. 28 Nisan'dan itibaren her duruşmada ülkenin dört bir yanından gelen kadınlar, kadın örgütleri, STK'lar, barolar, siyasi partiler, duyarlı vatandaşlar Salonu doldurdu, davacı kurumların temsilcileri ve avukatlar ders niteliğinde savunmalar yaptı. Danıştay Savcısı her duruşma sonunda çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu söyleyerek iptal talep etti. Meslek örgütlerinde kadın temsilinin artması, şiddetin ve ayrımcılığın her türüyle mücadelede bütüncül ve etkili politikaların oluşturulması için sorumluluğumuzun gereğini yapmaya devam edeceğiz.”

Öte yandan perşembe günü Kocaeli Barosu, Kayseri Barosu, Batman Barosu, Samsun Barosu, Antalya Barosu, Ordu Barosu, Yalova Barosu, Bursa Barosu, Ankara Diş Hekimleri Odası, Muğla Barosu’nun fesih kararının iptali için açtığı davalar görülecek.