Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, yurttaşların kamu hastanelerinden ağız ve diş sağlığıyla ilgili randevu alamadığını söyledi. Filyasyon ekibinde çalışan diş hekimlerinin asıl görevlerine dönememelerinin ve istifa eden 10 bin hekimin yerine yeteri kadar atama yapılmamasının buna neden olduğunu belirten Gül, özel kliniklerde de ciddi sıkıntılar yaşandığı kaydetti. Gül, "Hastalarımızın tedavilerini yaparken ağrı duymalarını engellemek için kullandığımız anestezik solüsyonları dahi şu anda bulamıyoruz. Çok ciddi zamlarla temin edebiliyoruz ya da hiç temin edemiyoruz" dedi.

Ankara Dişhekimleri Odası: Ağrıyı engellemek için kullandığımız anestezik solüsyonları dahi bulamıyoruz

Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, yurttaşların yaşadığı randevu sorunun nedenlerini ve özel kliniklerde çalışan diş hekimlerinin ekonomik gelişmelerden ne ölçüde etkilendiğini anlattı. Gelinen noktayı özetleyen Gül, "Şu an aslında halkın sağlık hakkına erişimin önündeki en önemli engel, içinde bulunduğumuz ekonomik durum gibi görünüyor. Sağlık hizmetini alan da sağlık hizmetini vermeye çalışan bizler de bu yıkıcı etkiyi iliklerimize kadar hissediyoruz" diye konuştu.

‘YURTTAŞLARA RANDEVU ALAMAMAKTAN YAKINIYOR’

"Son dönemde vatandaşlarımızdan, kamu hastanelerinden ağız ve diş sağlığıyla ilgili randevu alamadıkları yönünde yakınmalar duyuyoruz. Kamu hastanelerinde artan bu yoğunluk nedeniyle MHRS’den randevu alamadıklarını söylüyorlar” diyen Gül, “Hatta bizzat hastaneye ve ağız diş sağlığı merkezlerine giderek randevu almaya çalışıyorlar. Diş hekimleri de hem MHRS’den yazılan randevulara hem de ayaktan gelen hastalara yetişmekte zorlanıyor” ifadelerine yer verdi.

ankara-dishekimleri-odasi-agriyi-engellemek-icin-kullandigimiz-anestezik-solusyonlari-dahi-bulamiyoruz-958497-1.
Ankara Dişhekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül

‘FİLYASYONDA GÖREVLENDİRİLEN HEKİMLER ASIL YERLERİNE DÖNMÜŞ DEĞİL’

ANKA’dan Cem Hayat’ın haberine göre Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 2020 yılının mart ayından itibaren filyasyon uygulaması diş hekimleri üzerinden yürütüldüğünü hatırlatan Gül, şu ifadelere yer verdi:

“Diş hekimlerinin çok büyük bir kısmı o tarihten beri filyasyon uygulamasında görevlendirildi. Şu anda hâlâ bütün hekimler asıl görev yerlerine dönmüş değil ama hastanelerde ağız diş sağlığı hizmetleri verilmeye çalışılıyor. Ancak pandemi koşullarına uygun düzenlemeler halen tamamlanmış değil. Burada kalan meslektaşlarımız da daha az hekimle aynı sağlık hizmetini vermeye çalışıyorlar. Randevu almadan gelen hastalar, randevulu hastalardan daha çok ve düzensiz. Bu artan hasta sayısı ve bu yığılma da sağlık hizmetinin aksamasına sebep oluyor.”

‘10 BİNLERİ BULAN HEKİM İSTİFALARI YERİNE YETERLİ ATAMA YAPILMADI’

Gül, Yurttaşların MHRS’den randevu alamamalarının en önemli sebebinin kışkırtılmış sağlık talebi ile emeğin değersizleştirilmesi, çalışma koşullarının olumsuzluğu, performans baskısı nedeniyle sayısı 10 bini bulan hekim istifaları ve ayrılan hekimlerin yerine yeterli atamaların yapılmaması olduğunu vurguladı.

‘ANESTEZİK SOLÜSYONLARI DAHİ BULAMIYORUZ’

Kamu hastanelerinden hizmet alamayan yurttaşlar özel kliniklere yönelse de buralarda da çok büyük sıkıntılar olduğunu açıklayan Gül, ilaç ve sarf malzeme temininde yaşanan zorlukları şöyle anlattı:

“Kurdaki oynama, Türk lirasının aşırı değer kaybı ve bizim kullandığımız ürünlerin Türkiye’de üretilmiyor olması, çok büyük bir kısmının ithal olması, bizi bu anlamda çok zor durumda bırakıyor. Çünkü rutin kullandığımız ilaçlara, malzemelere neredeyse yüzde 100 oranında zam geldi. Hatta son haftalarda sürekli kullandığımız, hastalarımızın tedavilerini yaparken ağrı duymalarını engellemek için kullandığımız anestezik solüsyonları dahi şu anda bulamıyoruz. Çok ciddi zamlarla temin edebiliyoruz ya da hiç temin edemiyoruz. Çok ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyayız; en temel ihtiyaçlarımızı, en temel malzemelerimiz bile bulamıyoruz."