DT bünyesinde yıllardır kadro bekleyen en az 150 emekçi işinden oldu, oyunlarda da büyük aksamalar yaşandı. DT ise yaptığı açıklamada oyunların iptal edilmediğini ve oyuncuların da işten çıkarılmadığını iddia etmişti. Ankara DT’de işten atılan emekçilerin listesine BirGün ulaştı

Ankara DT’deki işçi kıyımının listesi

BURAK ABATAY

Yıllardır kadro bekleyen Devlet Tiyatroları’nın (DT) yüzlerce emekçisi, yeni yılda işinden oldu. Sözleşmeleri yenilenmeyen emekçiler için DT’den yaplan açıklamada, “Personelin görevine son verildiği haber gerçeği yansıtmamakta” dendi ve bu konuda çıkan haberler için basın suçlandı.

Oysaki en az 150 kişinin yeni yılda sözleşmelerinin yenilenmeyerek işlerinden uzaklaştırıldığı ve bu sayının çok daha fazla artacağı kulislerde konuşulan bir konu. DT açıklamasında, “Yine bazı medya organlarında yer alan 300 sözleşmeli sanatçı ve yardımcı personelin görevine son verildiği ve oyunun iptal edildiği yönündeki haber de gerçeği yansıtmamakta olup; haberde bahsi geçen oyun iptal edilmemiş, oyunumuzda sadece tarih değişikliğine gidilmiştir” ifadeleriyle hem oyunların iptal edilmediğini hem de emekçilerin işten çıkarılmadığını iddia etmişti. DT’nin Ankara DT’den işten çıkardığı isim listesine BirGün ulaştı.

İŞLERİNDEN ATILAN SANATÇILAR

Ankara DT bünyesinde çalışan 11 mezun sanatçının işine son verildi. İşten atılan sanatçılar şöyle:

Tamaya Açıkel (Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını), Cem Haydar Bardakçı (Reis Bey – Mehmet Akif – Papağan Kaçtı), Damla Paksoy (Reis Bey – Papağan Kaçtı), Efe Çetinel (Küçük Burjuva Düğünü), Fatmanur İsmailçebi (Mavi Pullu Balık-İkinci Katil), Gül Öz (Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını), Volkan Çendik (Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını, Midas’ın Altınları), Taygun Sungar (Gellert Tepesinde Düş ve Gerçek – Yedi Kapılı Kent), Mehmet Onur Kocabaş (Divane Ağaç), Ulaş Karadağ (Misafir), Güneş Altınbaş (Reji Asistanı)

Sanatçıların işten atılmasıyla birlikte oyunlarda aksaklıklar yaşandı. “Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını” oyununda işine son verilen 3 mezun sanatçının yerine 2 mezun sanatçı görevlendirilmiş ve oyun provaya alındı. Oyun önce programdan kaldırıldı, daha sonra yeniden konuldu. “Yedi Kapılı Kent” oyununda işine son verilen mezun sanatçının yerine bir başka mezun sanatçı görevlendirilerek 1 provayla sahneye çıkarıldı, işten çıkarılan erkek mezun sanatçının yerine oyunun reji asistanı kadın sanatçı oynatıldı, oyunda aksaklıklar yaşandı ve yaşanmaya devam etmektedir. “Papağan Kaçtı” oyununda işine son verilen 2 mezun sanatçının yerine 2 mezun sanatçı görevlendirilerek provasız sahneye çıkarıldı. “Küçük Burjuva Düğünü”, “Gellert Tepesinde Düş ve Gerçek”, “Reis Bey” oyununun başrol oyuncusu mezun sanatçının işine son verilmesi nedeniyle oyun oynayabilecek durumda değil. “Reis Bey”in ocak ayı içerisinde programda görünen oyunun provaya girmesi muhtemel. “Mavi Pullu Balık” oyununda görevli mezun sanatçının işine son verilmesi nedeniyle yerine bir mezun sanatçı görevlendirilmiş ve oyun provaya alınmıştır.

İŞLERİNDEN ATILAN TEKNİK PERSONEL

Ankara Devlet Tiyatrosu bünyesinde çalışan 10 teknik personelin işlerine son verildi. İşten atılan teknik personel şöyle:

Ahmet Emin Kayhan (Kondüvit / Suç ve Ceza – Lüküs Hayat), Burhan Buluç (Sahne Makinisti / Mikadonun Çöpleri – Papağan Kaçtı), Galip Tercan (Sahne Makinisti / Midas’ın Altınları), Giray Şeyda (Sahne Işıkçısı), İsa Soyalp (Sahne Makinisti / İkinci Katil-Mavi Kuş – Kış Masalı), Lütfü Subaşıgüller (Sinevizyon Birimi – Siyahlı Kadın – Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye), Sinan Devir (Sahne Makinisti / Maskeliler), Salim Yücel (Sahne Işıkçısı / 12 Öfkeli), Süleyman Buluç (Sahne Makinisti / Tahtsız Kraliçe), Yalçın Ekici (Sahne Makinisti /Suç ve Ceza)

Teknik personelin işine son verilmesiyle görevli oldukları tüm oyunlarda aksamalar yaşandı.

Sahne Işıkçısı Salim Yücel’in işine son verilmesi ve kendisinin oyunun ışık kumandası olması sebebiyle 12 Öfkeli oyununun provaya girmemesi muhtemel olarak görülüyor.

Sinevizyon görevlisi Lütfü Subaşıgüller’in işine son verilmesiyle, aynı akşam oynanacak Siyahlı Kadın oyunu öncesi alelacele prova yapıldı ve seyirciler salona oyunun başlamasına 10 dakika kala alınabildi. Ayrıca Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye oyunu provaya alınacak.

Zaten yetersiz olan mevcut personel sayısı daha da azalmış ve teknik personelin zaten ağır olan iş yükü daha da arttı.

Berkan Somuncu (Radyo-Yu Hümayün-Gulyabani) ve Nurten Doğar (Gulyabani) isimli 2 öğrenci sanatçının da gerekçesiz olarak işlerine son verildi. Ancak oyunlarda orkestralarda görevli bu sanatçılar önceden ilan edildiği üzere oyunculuk bölümü mezunlarını istihdam edileceği söylenmesine rağmen kendileri hakkında da güvenlik soruşturması yapıldı ve yevmiyeli de olsa çalışmaları engellendi.

310 KİŞİNİN SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR

Türkiye genelinde 310 sanatçı ve teknik personelin güvenlik soruşturmasının devam ettiği bilgisine de ulaşıldı.