Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu ortak açıklama yaparak, "Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız" dedi

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu: Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu, Soma katliamının altıncı yılında ortak açıklama yaparak, "Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Ankara Tabip Odası'nda Covid-19 salgını nedeniyle basına kapalı yapılan gerçekleşen toplantıya DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İKK, ASMMO Ankara ve Ankara Tabip Odası yöneticileri katıldı.

Ankara Emek ve Meslek Örgütleri Platformu adına ortak açıklama yapan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgülü, "Türkiye’nin en büyük toplu işçi ölümü olan Soma katliamı aradan geçen 6 yıla rağmen hala sıcaklığını koruyor. Soma’da beşi mühendis, 301 maden işçisini yitirdiğimiz o günden bugüne acılarımız, yaralarımız daha da büyüdü" diye konuştu.

SOMA BİR KAZA DEĞİL KATLİAM

Uyarılara ve bilimsel raporlara karşın üretimin devem ettiğini ve katliamın göz göre göre geldiğini belirten Görgülü, şunları söyledi: "Bu katliamın gelebileceğini biliyorlardı ve bu katliamı önleyebilecekken kar hırsına yenik düştüler. Soma, Türkiye işçi sınıfına bir acı feryat olarak miras kalırken, tarihe sömürünün en vahşi örneği olarak geçti. İş cinayetinin yaşandığı Soma Maden İşletmeleri A.Ş ve Uyar Madencilik tarafından işten çıkarılan üç bin maden işçisinin kıdem tazminat gibi yasal alacakları da savsaklandı, ödenmedi. Hukuk sürecinde, 301 işçinin aileleri DİSK, KESK, TMMOB, TTB, emeğe değer veren siyasi partiler, işçilerin dostları davanın peşini bırakmadı"

301 işçinin ölümünden sorumlu olan kamu görevlilerinin yargı önüne çıkartılmadığını ve esas işveren Alp Gürkan'ın beraat ettirildiğini anımsatan Görgülü, "Ortaya çıkan sonuç vicdanları, adalet duygusunu tatmin etmedi. Kar hırsı uğruna işçilerin ölmesine, sakat kalmasına sebep olan patronlar, taşeronlar, dayıbaşları, işbirlikçi sendikalar, işçilere tekme atanlar ve siyasetin çıkar ortaklığı bir kez daha korundu. Sorumlular büyük ölçüde cezasız kaldı, kurtuldu. Soma bir iş kazası değil, bir cinayet ve katliamdır. iş cinayetlerinde hayatını kaybeden bütün işçiler için adalet demeye devam edeceğiz" diye konuştu.

MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

"Soma katliamının, iş cinayetlerinin gerçek sorumluları bellidir" diyen Görgülü, iş cinayetlerinin esas nedeninin "çarklar dönsün, işçiler ölürse ölsün şeklindeki kar hırsı" olduğunu belirtti. Görgülü, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanını sermayeye, piyasaya terk etmenin bilerek, isteyerek yapılan bir tercih olduğunu belirterek, "Soma katliamı başta olmak üzere Türkiye’de ki bütün iş cinayetlerine karşı durmaya, adalet istemeye ve gerçek adalet yerini buluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Görgülü, tüm maden ocaklarının Covit 19 salgını kontrol altına alınana kadar , gelir kaybı olamadan üretime ara vermesi gerektiğini ifade etti. Görgülü, "Soma katliamını unutmamak unutturmamak hepimizin görevidir. İş cinayetlerinin olmadığı, çalışırken ölmeyeceğimiz, insanca çalışacağımız, insanca yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzeni mutlaka kuracağız" dedi.