Ankara Emniyeti'nin fezlekesine göre DP Şanlıurfa Milletvekili adayı Sedat Edip Bucak "Kaldırım Operasyonu"nun bir numaralı zanlısı

Ankara'da çok sayıda lüks bar ve otoparktan silah zoruyla haraç alındığı iddiasıyla düzenlenen, "Kaldırım Operasyonu"nun bir numaralı zanlısının eski milletvekili ve DP Şanlıurfa Milletvekili adayı Sedat Bucak olduğu ortaya çıktı.

Ankara'da korku yaratan şebekeyi çökerten polis, dinlediği çete elemanlarının telefonlarında, başta Sedat Bucak, Veli Küçük ve Korkut Eken olmak üzere derin ilişkileriyle bilinen asker ve sivil pek çok isimle ilginç görüşmeler tespit etti.

Dinamit lokumundan, JİTEM kimliği ve polis telsizine, tabancadan av tüfeğine pek çok malzemenin ele geçirildiği operasyonlar ilgili Ankara Emniyeti'nin hazırladığı 62 sayfalık fezlekede, Bucak bir numaralı şüpheli olarak yer alırken, Bucak'ın, çete üyelerinin işlediği 23 olaydan 2'sinde bizzat talimat verdiği iddia edildi. Fezlekede, Bucak'ın yeğeni olan aynı zamanda eski Siverek Belediye Başkanı Hasan Çelebi'nin oğlu firari zanlı Mehmet Veysi Çelebi ve arkadaşlarının bar ve otopark işletmeciliği yapan işyeri sahibi veya çalışanlarını silahla tehdit, baskı ve şiddet uygulamak suretiyle sindirdikleri, bu durumlarından faydalanarak haksız kazanç sağladıkları öne sürüldü.

'BİR KAMYON ADAM GETİRİRİM'
Müştekilerin ifadelerine de yer verilen fezlekede, Salata Bar'ın işletmecisi Ö.Ş.Ö.'nün, ifadesinde, otopark işletmesini devretmemesi üzerine Çelebi'nin şüphelilerden Mustafa Aydar ile birlikte yanına gelerek, "Bu işin sonu kötüye gider, kurşun adres sormaz her an başına bir iş gelebilir, bir telefonla Siverek'ten bir kamyon adam getiririm buraya" diyerek tehdit edildiğini anlattığı belirtildi.

Fezlekede, Bucak'ın "kahyası ve vekili" olduğu öğrenilen Rıfkı Ö.'nün de ifadelerine yer verildi. Bir defterin arasında kendisine ait iki adet Jandarma İstihbarat Haber Elemanı (JİT) kimliğinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine Rıfkı Ö.'nün, kartlardan ilkini 1994 yılında Siverek bölgesinde terörle mücadele için emekli Tuğgeneral Veli Küçük tarafından görevlendirilen Yalçın Tanfer isimli şahsın kendisine Siverek ve kırsalında güvenlik görevlilerince tanınması ve kendilerine istihbarat vermesi için temin ettiğini belirtti. Kartın üzerinde İzmir Bölgesi ibaresinin bulunması konusunda da Rıfkı Ö.'nün kartı kendisine Yalçın Tanfer'in Ankara Jandarma Genel Komutanlığı çıkışında verdiğini, ancak kendisinin hiçbir zaman İzmir bölgesinde görev yapmadığını anlattığı kaydedildi.

Rıfkı Ö.'nün kartları aldığını söylediği Tanfer'in adı daha önce Veli Küçük ile ilişkileriyle gündeme gelmişti.