İstanbul Barosu, “çoklu baro” teklifine karşı Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi’nde alkışlı eylem yaptı. İzmir Barosu baro başkanlarının Ankara'da başlattığı nöbete destek olmak için bugün Ankara'ya gideceklerini açıkladı. Baro başkanları ise Ankara'da Kuğulu Park'ta nöbet başlattı

Ankara, İstanbul ve İzmir'de avukatlardan "çoklu baro" protestosu

Baro başkanları Meclis’te görüşülen baro teklifine karşı Ankara Kuğulu Park’ta nöbete başladı. Baro başkanlarının polis kuşatmasın altında altındaki nöbetine destek vermek isteyen avukatlar ve yurttaşlar ise parka alınmadı. İstanbul Barosu da teklife karşı Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi’nde alkışlı eylem yaptı. İzmir Barosu ise baro başkanlarının Ankara'da başlattığı nöbete destek olmak için bugün Ankara'ya gideceklerini açıkladı.

TBMM’de görüşmeleri devam eden baro teklifine karşı baro başkanları bir kez daha Ankara’ya geldi. Teklife karşı nöbet eylemi yapacak olan baro başkanları ve avukatlar, Kuğulu Park’ta toplandı. Polis, “valilik kararını” gerekçe göstererek parkın girişine barikat kurdu. Yurttaşların ve gazetecilerin de parka girmesi engellenirken başkanları dışındaki herkes parktan çıkarıldı. Ayrıca, avukatlarında parka girmesine izin verilmedi ve baro başkanları kimlik göstererek parka girebildi.

ankara-istanbul-ve-izmir-de-avukatlardan-coklu-baro-protestosu-754702-1.

Ankara Barosu Başkanı Erinc Sağkan, pandemi gerekçesi ile çevrelerinin kapatıldığını, bu uygulamanın yasal dayanağı olmadığını söyledi. Sağkan, “Ankara’da üçüncü kez suç işleniyor” dedi.

HDP Milletveki Oya Ersoy, TİP Genel Başkanı ve Milletvekili Erkan Baş ve Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kuğulu Park’ın halka kapatılamayacağını ifade ederek bariyeri kaldırmaya çalıştı.

Bu sırada bazı avukatlar da yardım etti. Polisin engelleme çabalarına rağmen vekiller bariyerin bir kısmını kaldırmayı başardı. Avukatların bir kısmı baro başkanlarının yanına geçerken alanda bulunan bütün avukatlar, “Parkı aç” sloganı attı.

İSTANBUL VE İZMİR'DE DE PROTESTOLAR DEVAM ETTİ

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesindeki Themis Heykeli önünde buluşan avukatlar, kanun teklifini üç dakikalık alkış eylemiyle protesto etti.

Sık sık “Savunma susmadı susmayacak”, “Hak, hukuk, adalet”, “Direne direne kazanacağız” ve "Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarının atıldığı eyleme adliye içinde bulanan vatandaşlardan da destek geldi.

İzmir Barosu ise "çoklu baro" teklifine karşı Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer, “Savunma durdurulamaz, savunma susmadı susmayacak” diyerek hazırlanan yasa tasarısının ucube bir tasarı olduğunu ifade etti.

ankara-istanbul-ve-izmir-de-avukatlardan-coklu-baro-protestosu-754701-1.

Çıkarılacak yasa ile baroların sesinin kısmaya çalışıldığını belirten Yılmazer, “Çünkü korkuyorlar barolardan. Baroların yanlışa karşı doğruyu söylemesinden, baroların tüm yurttaşların haklarını ve özgürlüklerini savunmasından, iktidar ne zaman hukuk çizgisinin dışına çıkmış olsa baroların hukuk çizgisine çekmesinden korkuyorlar” dedi.

Çıkarılmak istenen yasaya karşı mücadele edeceklerini söyleyen Yılmazer, baro başkanlarının Ankara'da başlattığı nöbete destek olmak için bugün İzmir'den yola çıkacaklarını duyurdu.

ANKARA'DA SERT POLİS MÜDAHALESİ

Polis alanda nöbet tutan avukatlara sert müdahalede bulundu. Bazı avukatların müdahale esnasında yere düştüğü görüldü.

2 BARO BAŞKANI MECLİS'E GİTMEYİ KABUL ETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)Başkanı Mustafa Şentop, Kuğulu Park'ta bekleyen baro başkanlarına, Genel Kurul'daki görüşmeleri takip etmeleri için davette bulundu. Davetin ardından Kırşehir Baro Başkanı Mehtap Karaburçak ile Sinop Baro Başkanı Hicran Kandemir Meclis'e gitmeyi kabul etti..

TBMM Başkanı'nın teklifini iki başkan dışında diğer baro başkanlarınınsa reddettikleri ortaya çıktı.