Ankara karar aşamasına doğru

POLİTİKA SERVİSİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldi. Almanya’da 16 yıllık Angela Merkel döneminin sona ermesinden sonra başbakanlık koltuğuna oturan Olaf Scholz, göreve geldikten sonra Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Saray’da resmi törenle karşılanan Şansölye Scholz, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ikili ve heyetler arası görüşmelere katıldı. Ziyarette, Ankara-Berlin ilişkisinin yanı sıra Türkiye-AB ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı görüşüldü. Görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek ayrıntılı açıklamalar yaparken basının sorularına da yanıt verdi.


Erdoğan Scholz ile görüşmesinde, Rusya-Ukrayna konusunu ağırlıklı olarak değerlendirdiklerini belirterek "Çözüme yönelik diplomatik çabaların yürütülmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

"Kalıcı ateşkesin tesisi konusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz" diyen Erdoğan "Avrupa güvenliğine yönelik önlemleri alırken diğer yandan çözüme dönük diplomatik çabaların hızlandırılmasında mutabık kaldık" ifadesini kullandı.

Erdoğan "Almanya ile 2020’de 38 milyar dolar civarında olan ikili ticaret hacmimiz 2021’de 41 milyar doları aştı. Bu rakamı 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız" dedi.

RUS SİLAHLARI SORUSU

Yaptırımlar ve Türkiye’nin Rusya’dan aldığı silahlar konusundaki sorular üzerine Erdoğan "Gelecek ne gösterir onu konuşmak erken olur. Ama şartlar ne getirir, ne götürür onu görmek lazım. Biz Sayın Zelenski ile de Sayın Putin ile de dostluğumuzu korumak durumundayız. Yaptırım konusuna gelince biz BM kuralları çerçevesinde ne gerekiyorsa yaptık. NATO ülkelerinin yapmadıklarını Rusya’ya rağmen Ukrayna’ya yaptık, desteğimizi sürdürdük. İnsani yardımları da aynı şekilde gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya Şansölyesi Scholz ise "Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sürüyor. Yaşanan büyük acıların haberlerini alıyoruz. Saldırı konusundaki endişelerimiz konusunda hemfikiriz. En kısa zamanda ateşkesin gerekliliği konusunda hemfikiriz. Siviller için güvenli koridorların sağlanması gerekir. Putin’e artık durun diyoruz. En önemli konu silahların susması" dedi.

Scholz "Montrö anlaşması uyarınca Boğazların savaş gemilerine kapatılmasının önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz. Bunun için teşekkür borçluyuz" diye belirtti.