Ankara’nın açacağı okullar Hollanda’yı endişelendirdi

TURAP TERCAN/ROTTERDAM

Yurtdışı Türkler Başkanlığı tarafından yürütülen Anadolu Hafta Sonu Okulları projesi Hollanda’da tartışmalara neden oldu. Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees göçmen çocuklarının "dilini, kültürünü ve dinini unutmaması amacıyla" açılması planlanan 15 okulun her türlü denetimden uzak olacağını, bunun da endişe verici olduğunu söyledi. Demokratlar 66 Partisi'ne (D66) mensup Koolmees, milletvekillerine bilgi verdi. Koolmees, okulların Hollanda eğitim mevzuatı kapsamında olmaması nedeniyle müfettişler tarafından denetlenemeyeceğini vurguladı.

Hükümet ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) ile Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ise Türkiye tarafından açılacak okulların etkin bir şekilde denetlenmesini istedi. Hollanda'daki okullarda ne olup bittiği konusunda Ankara'ya bağımlı olunmasını eleştiren iktidar partisi milletvekilleri, okulların denetimi ve yabancı fon akışının durdurulması konusunda hükümeti göreve çağırdı. Hükümetin diğer ortağı CDA Milletvekili Pieter Heerma, açılacak okullar üzerinde denetim uygulaması çağrısında bulundu.

ANKARA’NIN UZUN KOLU

Muhalefet partilerinin çoğu hafta sonu okullarını "Ankara'nın uzun kolu" olarak nitelendiriyor. Hollanda Başbakanı Rutte de okulları projesini "rahatsız edici" olara değerlendirmişti. Türkiye kökenli ailelerin 6-17 yaş arasındaki çocuklarına haftada 5 saat Türkçe, din ve tarih dersleri verilecek. Sınıflar en az 15, en fazla 25 kişiden oluşacak. Ankara tarafından tek gruba sahip bir hafta sonu okuluna 7 bin euro, iki gruba sahip okula 11 bin euro, üç gruba sahip okula da 15 bin euro destek sağlanacak.