Ankara’nın ‘Balat’ı yok oluyor

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan ve Başkent’in Balat’ı sayılan ‘Yahudi Mahallesi’ yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yaklaşık 100 aileye ev sahipliği yapan tarihi mahallede yaşayanlar yetkillerin kendilerini görmesini istiyor. İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Balat semtine benzerliğiyle dikkat çeken mahallede, evlerin birçoğu terkedilmiş durumda.

Osmanlı döneminde Yahudi Mahallesi olarak bilinen bölgenin adı günümüzde Hacı Bayram Mahallesi olarak isim değiştirmiş. 20 yıldır mahallede yaşayan Gülay Yiğit, evlerin bakımsızlığından ve unutulmaktan şikâyetçi. “Gariban insanlar burada” diyen Yiğit, şöyle konuşuyor: “Mahallemiz çok güzel. Burası restore edilse daha güzel olur. Buraya bakım yapılmasını istiyoruz. Devletin buraya el atması lazım. İçleri güzel evlerin, ama dış görünüşleri kötü. Doğalgaz olmadığı için zorlanıyoruz. Ankara ama köy gibi bir mahalle. Gariban insanlar burada” dedi.

Mahalledeki yapılar 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başlarına ait. Yapılar Geç Osmanlı döneminin özelliklerini barındırmasının yanı sıra Ankara’nın tarihini açısından da önem taşıyor.

(İHA)