Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu yapıldı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Ersin Tatar arasında kıran kırana geçen seçimin galibi Ankara’nın desteğiyle Ersin Tatar oldu.

Ankara’nın desteğiyle Tatar kazandı

HABER MERKEZİ

KUZEY Kıbrıs halkı, Ankara’nın Mustafa Akıncı’nın kazanmaması için her yolu denediği cumhurbaşkanlığı seçimi için ikinci kez sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre Ankara’nın desteklediği Ersin Tatar oyların 52,60’ını alarak Cumhurbaşkanı seçildi. Mustafa Akıncı ise yüzde 47,40’ta kaldı. Seçimin galibi Tatar, sonuçlar açıklanır açıklanmaz Ankara'ya teşekkür etti.

Tatar, "Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve yardımcısı Fuat Oktay'a teşekkür etmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Ersin Tatar'ı gönülden kutluyoruz" denildi.


YSK'den yapılan açıklamada, saat 17.00 itibarıyla ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 61,03 olduğu belirtildi. Kayıtlı 199 bin 29 seçmenin bulunduğu seçimde Kuzey Kıbrıs halkı 738 sandıkta oy kullandı. Tatar bir önceki seçimde, yüzde 32,45 oranıyla en yüksek oyu almış, Akıncı ise yüzde 29,76 ile en yüksek oyu alan ikinci aday olmuştu.

Akıncı, adanın federal bir çatı altında birleşmesinden, AKP destekli Tatar ise iki devleti çözümden yana tavır alıyor. Seçim öncesi 8 Ekim 2020'de 1974'te Türkiye'nin askeri müdahalesinden bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin bir kısmı halka açılmış, bu adım adaylar arasında tartışmalara yol açmıştı.
Ankara'ya yakınlığıyla bilinen Ulusal Birlik Partisi'nin lideri, Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar'ın 6 Ekim'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Maraş'ın kısmen açılacağını açıklaması sonrası, hükümet ortağı Halkın Partisi koalisyondan çekildi; Kuzey Kıbrıs'ta hükümeti düştü. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Tatar'ın Ankara ile birlikte imza attığı girişimleri sert bir dille eleştirdi. Maraş'ı kısmen açma kararının kendisinden habersiz alındığını söyleyen Akıncı "Yapılanlar demokrasi adına yüz karasıdır " demişti.