19 işin 17’sini ihalesiz şirketlere veren TEMSAN Genel Müdür Vekili Güllüoğlu, “Kamu İhale Kurumu’ndan istisna kapsamını genişletmek için talepte bulunduk. Talebimiz kabul edildi ve kapsamı genişlettik” diyerek uygulamayı savundu.

Ankara’nın ihale sevmeyen genel müdürlüğü: Şimdi nasıl uğraşalım ihaleyle

BİRGÜN ANKARA

Tartışmalı atamalar, ihalesiz verilen işler nedeniyle gündeme gelen TEMSAN'ın, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu'nda yapılan denetimi sırasında Genel Müdür Vekili Akil Güllüoğlu ile muhalefet arasında tartışma yaşandı.

“Enerji ve makine ekipman sektöründe yerliliğin arttırılması ve yurtdışından ithal edilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi” için çalışmakla sorumlu TEMSAN’ın ihalesiz işlemleri, komisyonun ana gündem maddesi oldu. Sayıştay temsilcisinin kamudan alınan işlerin ihalesiz olarak şirketlere verildiğine yönelik tespitinin ardından söz alan Genel Müdür Vekili Güllüoğlu, “Kurumumuz, diğer kamu kurumlarından farklılık göstermektedir. TEMSAN, esas faaliyetleri ve kuruluş amacı doğrultusunda başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere özel sektöre ve kendi faaliyet alanına ilişkin olarak bir taahhüt kapsamında danışmanlık, yapım, mal ve hizmet sunumu yapmaktadır. Özel sektöre yapmış olduğu bütün işler belli bir süreye, şartlara ve sözleşmeye bağlı olarak gerçekleştirilmektedir” dedi.

Kamu İhale Kanunu’nda “ihale istisnalarını” genişletmesi için talepte bulunduklarını anlatan Güllüoğlu, “Bu talebimiz gerçekleşti ve biz istisna kapsamını genişlettik” dedi.

Genel Müdür Vekili’ne tepki gösteren CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, kurumun ihalesiz olarak şirketlere verdiği işlerin bilgisini paylaştı. Yavuzyılmaz, “2017’de EÜAŞ’tan ihalesiz olarak alınan 17 işten 13’ü ‘makam olurlarıyla’ ihalesiz olarak yaptırılıyor. 2018'de ise 19 işten 17’si ihalesiz olarak veriliyor” diye konuştu.

SAADET ZİNCİRİ

Güllüoğlu’nun “İstisnaların kapsamını genişlettik” sözlerine de değinen Yavuzyılmaz, “Sanki bir saadet zinciri oluşuyormuş gibi uygulamaya yol açıyor. İşi bir kamu kuruluşundan alıyor, hiç ihale etmiyor, etmediği için de denetimi eksik kalıyor. Sanki belirli bir komisyon bedeli alınarak iş verilmiş oluyor. O zaman ‘TEMSAN ne yapıyor?’ diye bir soru işareti çıkıyor” dedi.

ANAHTAR İŞ

TEMSAN Genel Müdür Vekili Güllüoğlu, Yavuzyılmaz’ın eleştirilerinin ardından yeniden söz alarak, “Ne iş yapıyor?” sorusunu yanıtladı. Asıl işlerinin ‘proje yönetimi’ olduğunu söyleyen Güllüoğlu, “Proje yönetimi çok ‘anahtar' bir iştir. Yani iş alınmış ve başkasına verilmiş şeklinde gerçekleşmiyor. Bu işlerin içerisinde bir sürü alt yüklenici var, bu alt yüklenicilerin koordinasyonu ve yaptıkları işin kalitesinin kontrolü” yanıtını verdi.