Ankara'nın Polatlı ilçesinde kurulması planlanan Radyoaktif Atık Bertaraf ve Depolanma Yerleşkesi hakkında açıklama yapan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, meraları yok edecek ve halkı olumsuz etkileyecek plandan acil vazgeçilmesi gerektiği vurguladı.

Ankara’nın meralarını radyasyona boğacaklar!

Haber Merkezi

Mersin‘de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali‘ne ait radyoaktif atıkların Ankara’nın Polatlı ilçesinde depolanması planlanıyor.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (TENMAK) Başkanlığı Ankara Valiliği'nden 4 milyon metrekarelik mera alanının tahsis amacının ‘radyoaktif depolama’ olarak değişmesini talep ettiği iddia edildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Ankara Şubesi, konuyla ilgili "Hesap soruyoruz, doğaya karşı suçlusunuz" başlıklı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ilgili alanın hayvan otlatılma amacı ile kullanıldığı, bahse konu alanın çevre mahallelerin yerleşim alanına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

HALK, OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENECEK

Kamuoyuna acilen bilgi verilmesi gerektiği talep edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"TEMAK'ın talebi sonrasında Jandarma Komutanlığı'ndan kurulacak olan tesisin mahallede sosyal yönden olumsuz olaylara neden olup olmayacağı konusunda rapor istendi. Oluşturulan raporda Avdanlı Mahallesi halkı tarafından ilgili alanın hayvan otlatılma amacı ile kullanıldığı, bahse konu alanın çevre mahallelerin yerleşim alanına yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta olduğu, mera alanına kurulacak olan Radyoaktif Yönetimi Merkezi, Radyoaktif Atık Bertaraf ve Depolanma Yerleşkesi olarak kurulacak olan tesisten çevreye radyasyon yayılması durumunda çevre halkının olumsuz yönde etkilenebileceği de açıkça belirtildi.

Nükleer santralların 'enerji arz güvenliği' ve 'ucuz elektrik' temini için önemli bir alternatif olduğu savunulsa da Çernobil ve Fukuşima'da yaşanan felaketlerden yola çıkarak çok rahat şekilde sonuçlarını öngörebileceğimiz Akkuyu Nükleer Santrali'ne karşı çıkmıştık. Bu santralde oluşacak atıkların da iktidarın “yerli, milli ve temiz enerji” propagandasıyla vatandaşı, doğayı ve adaleti düşünmeden işleme koyulacağı, depolanacağı işin en başından belliydi.”