Koronavirüs vakalarının en yaygın olduğu il Ankara. Uzmanlar, Ankara'daki vaka artışında şehrin çevresinde bulunan dinlenme tesis, mola yerleri gibi işletmelerin de etkin olduğunu düşünüyor.

Ankara'nın 'Vuhan' olmasında mola yerleri etkisi

Koronavirüs Bilim Kurulu'nun son toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''Şu an Türkiye'de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul'u iki kat oranında geçmiş durumda'' ifadelerini kullanmış, gözler Ankara'ya çevrilmişti.

Hacettepe Üniversitesi’nden iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran da "Ankara Wuhan oldu. 10-14 gün sokağa çıkma yasağı gelmeli. Ankara sağlık kapasitesi aşabilir. Artık hasta yatıracak yoğun bakım zorlaşıyor. Kapalı her hastane açılmalı," diyerek uyarıda bulunmuştu.

Peki Ankara nasıl Vuhan oldu?

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü yazısında bu soruya yanıt aradı.

"Hoş önceki akşam Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ağırlıklı olarak düğün, nişan, sünnete bağladı…Ancak Ankara’daki vaka sayılarının artışındaki faktörlerin bununla kalmadığı da açık..." diye yazan Sarıkaya, halk sağlığı uzmanı ve Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Levent Akın ve Prof. Dr. Pınar Okyay ile görüştü.

Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

MOLA YERİ VE KAMU KURUMU

"Nitekim dün konuştuğum Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer de benzer yaklaşım gösterdi.

İlki, Prof. Dr. Akın ve Prof. Dr. Okyay’ın da altını çizdiği Ankara’nın geçiş güzergahında bulunması, birçok kişinin kamu kurumlarında işinin olması, veya bir yakınının bulunması nedeniyle geçerken ziyaret etmesi…

Varsa da sorunun çözümü için gün boyu uğraşması.

Otobüs ile gelirken otoyol güzergâhında bulunan mola yerlerinde farklı bölgelerden gelen çok sayıda kişiyle karşılaştığı için de onlardan aldığını da olduğu gibi “bir kutu lokum gibi virüs” bırakıp gitmesi.

Mola yerleri konusu Prof. Dr. Okyay söyleyene kadar hiç aklıma gelmemişti.

Aslında iki ay kadar önce Afyon’dan geçerken de dikkatimi çekmişti. Bindiği otobüs içinde zaten enfekte olmaya hazırken, mola yerlerinde tuvalet ihtiyacı için girdiği havasız alanlarda ve çay içmek için oturduğu bölümlerde, üstü açık da olsa enfeksiyon kapma olasılığı yüksek.

Dolayısıyla oradan topladığını, yolların kavşağındaki Başkent’e yayması da normal...

Yaz tatili için farklı kentlere gidip dönenler de buna eklendiğinde kamu kurumlarını salgının önemli merkezlerinden biri haline dönüştüğü de aşikar.

Hastanelerde yatanlarla yapılan görüşmeler ve filyasyon ekiplerinin çalışmalarında da bu veri ortaya çıkmış.

Üstüne hepsi aynı saatte toplu taşım araçlarını kullanmaları koyun, Ankara’nın Wuhan’a neden döndüğünü aramaya gerek kalmaz…

Salgın haritasında vaka sayısının Ankara’nın çevre mahallelerinde daha fazla olması da bunun göstergesi.

Kışlık gıda ihtiyacını karşılamak veya yakınlarını ziyaret etmek amacıyla memleketine gidip dönenlerin hastalığı beraberinde getirdiğinin de işareti."