Yunanistan ile başlaması planlanan istikşafi görüşmeleri ile mart ayına ertelenen aşamalı yaptırım kararları öncesi gözler AB ile ilişkilere çevrildi. Diplomatlar, Türkiye’nin AB’ye yönelik eleştirilerini yumuşatmasını ekonomiye bağlarken, insan hakları konusundaki anlaşmazlıkların sürdüğünü vurguluyor.

‘Ankara’nın yeniden güven inşa etmesi zor’

Haber Merkezi

Türkiye ile Yunanistan arasında başlaması planlanan istikşafi görüşmeler ve marta ertelenen aşamalı yaptırım kararları öncesi gözler Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere çevrildi. Avrupalı diplomatlar ise Türkiye’nin son dönemdeki ton değişikliğinin olumlu karşılanmasına rağmen güven inşası için ‘kayda değer jestler’ beklediklerini söylüyor.

Reuters ajansına konuşan Fransız bir diplomat Türkiye’den son dönemde AB konusunda gelen açıklamalara rağmen yaptırımlar konusunda tavır değişikliği için ‘erken olduğunu’ söyledi. Haberde, istikşafi görüşmelerin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tepkisini çeken sondaj faaliyetlerine son vermesinin ve AB’ye dair söyleminin yumuşaması sonrasında başlayacağı vurgulandı. Ancak ajansa konuşan diplomatlar ‘yeniden güven inşasının zorlu bir iş olacağı’ yorumunu yapıyor.

Haberde, “Diplomatlar, bazı AB ülkelerinden Ankara’ya yaptırım yönünde gelen çağrıları susturmanın, ton değişikliği ve Ankara’nın araştırma gemisini tartışmalı sulardan çekmesinden daha fazlasını gerektireceğini söylüyor” denildi. Brüksel’den ismi açıklanmayan bir diplomat, yaptırım gündeminden geri adım atmak için henüz erken olduğunu söyledi. ‘İyimser olmak için bir sebep bulunmadığı’ yorumu yapan diplomat, “Bizi bulunduğumuz yoldan saptıracak derecede büyük bir uzlaşma görmüyor. Bunun için Türkiye’nin kayda değer jestlerde bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Reuters’a konuşan bir Fransız diplomatik kaynak da benzer bir görüşü dile getirdi. Haberde “Türkiye aynı zamanda NATO ortağı Fransa’yla ilişkileri normalleştirmek için bir yol haritası üzerinde çalışıyor” denilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron arasındaki gerilim hatırlatıldı. “Türkiye Paris’e Macron’un üniversiteden sınıf arkadaşı olan yeni bir büyükelçi atadı” denilen haberde, iki liderin mektup alışverişinde bulunduğu ve Macron’un bir videokonferans görüşmesi için çağrı yaptığı belirtildi.

Ancak ajansa konuşan kaynak, ‘Türkiye’nin yöntemlerini değiştirdiğini düşünmek için çok erken olduğunu’ söyledi. Kaynak, ‘Türkiye’nin açıklamaları somut adımlara dönüşene dek Fransa’nın olası yaptırımlar üzerine ortaklarıyla çalışmaya devam edeceğini’ belirtti.

Reuters’ın haberinde Türkiye’nin AB’ye yönelik eleştirilerini son dönemde yumuşatması ekonomiye bağlanırken, insan hakları konusundaki anlaşmazlıkların sürdüğü ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarının Türkiye’de dikkate alınmadığı da vurgulandı.