KESK’e bağlı BTS ve Haber-Sen, sürgün ile baskılara karşı 4 koldan Ankara’ya yürüyecek. İzmir ve İstanbul’da bir ayı aşkın süredir direnen PTT-Sen üyeleri de direnişlerini Ankara’ya taşıyacak. Emekçiler, “Madem bizi duymuyorlar, Başkent’e geliyoruz” diyor.

Ankara’nın yolları taştan

Rıfat Kırcı

KESK’e bağlı BTS ve Haber-Sen, 4 koldan Ankara’ya yürüyerek baskı, sürgün ve ihraçları protesto edecek. Diyarbakır ve İzmir kolları salı günü, Zonguldak, İstanbul ve Kayseri kolları ise çarşamba günü yürüyüşe başlayacak. Yürüyüş 4 Şubat’ta Ankara Garı önünde yapılacak basın açıklamasıyla sona erecek. Yürüyüş güzergâhı boyunca PTT ve Demiryolu Gar Müdürlükleri önünde basın açıklamaları gerçekleştirilecek.

PTT-Sen yöneticisi oldukları için işten çıkarılan, hem İzmir hem de İstanbul’da direnişlerini sürdüren PTT taşeron işçileri ise, direnişlerini yarın Ankara’ya taşıyacak. İşçiler, Ankara’da PTT Genel Müdürlüğü’yle görüşme gerçekleştirecek.

SÜRGÜNLER GERİ ALINSIN

Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu, yurdun birçok yerinde işçi eylemlerinin olduğuna dikkat çekerek, “PTT işkolunda hem işçi arkadaşların hem de Haber-Sen’in yaşadığı haksızlıklar ve hukuksuzluklar var. Anayasa’ya ve ILO sözleşmelerine aykırı olarak PTT’nin işçi arkadaşlarımızı işten atması, Haber-Sen’de ise yaşanan sürgünler açıkça kanunlara aykırıdır” dedi. PTT yönetimi ile görüşme taleplerinin sürekli reddedildiğini söyleyen Damatoğlu şöyle konuştu: “Biz uluslararası ve ulusal kararları hatırlatmak için Ankara’ya yürüme kararı aldık ve bu yürüyüşten sonra da eylemlerimize devam edeceğiz. PTT yönetimi kanunları hiçe sayıyor, görüşme sağlamıyor, iletişim yollarını kapatıyor. Bizim işkollarının haricinde Demiryolları’nda da aynı şekilde sürgünler yaşanıyor. Biz de BTS ve Haber-Sen olarak ortak eylem kararı aldık. Sürgünlerin derhal kanunlara uyularak iptal edilmesini, atalamalarda liyakatin sağlanmasını, mobbingin sona ermesini talep edeceğiz.”

10 AYDA 4 KEZ SÜRÜLEN VAR

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Genel Başkanı Murat Oral ise sürgünleri çağ dışı bir uygulama olarak gördüklerini belirterek, “Günümüzde böyle cezaların hâlâ uygulanmasını doğru bulmuyoruz ve bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu biliyoruz” dedi. Oral, “Gördüğümüz yanlışlıkları dile getirmemiz herhalde rahatsızlık veriyor. Bize ‘Bunları görmeyin’ diyorlar, biz görüp duyuruyoruz, o zaman da ‘Al sana ceza’ diyorlar” şeklinde konuştu.

Sendika üyelerine yönelik baskılara değinen Oral, şunları söyledi: “Mesela İzmir’de Ünal Karalar isimli arkadaşımız 56 yaşında ve 10 ayda 4 kez sürgün edildi. En son eşiyle birlikte sürgün ettiler. Genel sekreterimizi Sivas’a gönderdiler, mahkeme iptal etti. Sendikal baskı nasıl olur? Makinist tren sürer ama arkadaşlarımıza tren vermiyorlar, onları depoda oturtuyorlar. İşte baskı budur.”

TWEET DE Mİ ATMAYALIM?

Üyeleri hakkında Twitter paylaşımlarından dolayı soruşturma açıldığını da anlatan Oral, “Tweet de mi atmayalım? ‘Atma, atarsan ceza veririz’ diyorlar. Bu baskı değil de nedir?” ifadelerini kullandı.

***

Artık sesimizi duysunlar istiyoruz

PTT-Sen Örgütlenme Uzmanı Büşra Yılmaz, bir ayı aşkın süredir PTT’de işten atılan sendika yöneticisi işçilerin İzmir ve İstanbul’da direnişte olduğunu, ancak PTT Genel Müdürlüğü’nün hiçbir şekilde görüşme taleplerine geri dönüş yapmadığını belirtti. Yılmaz, şöyle konuştu:

“37 gündür direnişteyiz. Hiçbir yerden geri dönüş olmadı. O yüzden biz de ‘Madem öyle, biz geliyoruz’ dedik. Muhatap bulamadığımız için Ankara’ya gidiyoruz. PTT Genel Müdürü’nden randevu almak, Çalışma Bakanlığı’na gitmek istiyoruz. Bir şekilde sesimizi duyurmak ve yaşadığımız haksızlıkla ilgili yetkililerle görüşmek istiyoruz.”