Etlik Şehir Hastanesi için Ankara Onkoloji Hastanesi kapatılacağı öne sürüldü. Hastalar “Hastaneler halkındır, kapatılamaz” diyerek eylemler yaptı. Kamuoyu baskısı üzerine yetkililer hastanenin kapatılmayacağını söyledi.

Ankara Onkoloji kapatılamaz

Sibel BAHÇETEPE

Etlik Şehir Hastanesi’nin açılacak olması nedeniyle Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılacağı öne sürüldü. Bölge halkı, hastanenin kapatılarak taşınmak istenmesine uzun süredir yaptıkları eylemlerle tepki gösterirken; Hastaneme Dokunma Platformu ve tabip odaları da “Sağlık Bakanlığı’nın kanser alanındaki tek dal hastanesi olan ve tüm Türkiye’ye hizmet veren Ankara Onkoloji Hastanesi de Etlik Şehir Hastanesi uğruna kapatılıyor. Kabul etmiyoruz” dediler. Sağlık Bakanlığı ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek "Kapatılacak hastanemiz yok, gurur duyulacak yeni bir hastanemiz var" açıklamasını yaptı.

Ankara’da Bilkent Şehir Hastanesi için kapatılan 6 hastanenin ardından Etlik Şehir Hastanesi için 5 kamu hastanesinin daha kapatılacağı öne sürüldü. Bunlardan biri de 1956’da kurulan ve 1989’da Demetevler’deki binasına taşınan Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Hastane, yalnızca Ankara’nın değil ülkenin pek çok yerinden kente gelen ve tedavi gören hastalara da hizmet veriyor.

HASTALAR SIKINTI YAŞAR

BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, 13 şehir hastanesi için 30 hastanenin kapatıldığını anımsatarak “Şimdi Etlik Şehir Hastanesi için Ankara Onkoloji Hastanesi, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesi, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi bunlar kapatılacak” dedi. Ayrıca şehir hastanelerinin şehrin dışında olması sebebiyle hastaların zorluk yaşayacağını da vurgulayan Ökten, şöyle devam etti: “Şehir hastaneleri oldukça büyük ve sağlık hizmeti sunanlar ve sağlık hizmeti alanlar açısından sıkıntılı. Dünya bu modeli terk ediyor. Çünkü bu kadar büyük hastaneler verimli değil. Spesifik hastalıkları bir hastanede toplamak hastaları olumsuz etkileyecek durumdur. Hem çok uzak, hem çok kalabalık, hem çok karmaşık yapılar. Çalışma ortamını ve barışını da bozan bir durum. Ayrıca bu hastaneler kent belleğini de oluşturan hastaneler.”

YILLIK 10 BİN AMELİYAT

Hastanemi Açın Platformu tarafından yapılan açıklamada ise Onkoloji Hastanesi’nin kapatılacağı belirtilerek “Ayda yaklaşık 95-100 bin aralığında ayaktan başvuru, 25-30 bin aralığında acil başvuru yükünün yanında yıllık yaklaşık 10 bin ameliyat hastanemizde gerçekleşmektedir” denildi. “Hastaneler halkındır kapatılamaz” denilen açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: “Hastanemizde, etrafında bulunan belediyeler ve kuruluşlara ait konaklama imkanları ile il dışından gelen hastalara da nitelikli ve uygun konaklama imkanı sunmaktadır. Hastanemiz ana dal ve yan dallarda uzmanlık eğitimi veren tüm Türkiye’ye nitelikli hekim yetiştiren bir eğitim ve araştırma hastanesidir.”

Onkoloji Hastanesi Kapatılmasın Platformu gönüllüsü CHP Altındağ İlçe Sağlık Komisyonu Başkanı Zeki Yalçındere ise taşınmanın parça parça yapıldığını belirterek “Çevre muhtarlıklar, siteler, eczaneler, bütün partilerin il ve Yenimahalle ilçe başkanlıkları, dernekler, sendikalar, sivil toplum kuruluşları tek tek ziyaret edildi. 30 binden fazla imza toplandı, mücadelemiz devam edecek” dedi.

BAKANDAN AÇIKLAMA

Onkoloji Hastanesi’nin kapanma iddialarının gündeme gelmesinin ardından dün akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan "Ankara Etlik Şehir Hastanesi 28 Eylül’de açılıyor. bu hastanenin açılışı sebebiyle Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılacağı yönündeki iddialar asılsızdır. Kapatılacak hastanemiz yok. Gurur duyulacak yeni bir hastanemiz var" açıklamasını yaptı. TTB eski Başkanı Op. Dr. Bayazıt İlhan ise Twitter’dan Bakan Koca’yı etiketleyerek "Bundan anlamamız gereken Dışkapı, Onkoloji, Sami Ulus, Ulucanlar Göz, Etlik Zübeyde Hanım Eğitim Araştırma Hastaneleri kapatılmayacak, bulundukları yerde sağlık hizmeti verebilecekler, tayin edilenler mevcut yerlerinde kalabilecek değil mi?" diye sordu.

***

ÇOK SAYIDA BRANŞ HASTANELERİ KAPATILDI

Şehir hastaneleri açılırken kapatılan, kapatılmak istenen bazı branş hastaneleri şöyle;

•Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi
•Ankara Fizik Tedavi Hastanesi
•Dışkapı Çocuk Hastanesi.
•Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi,
•Etlik Zübeyde Hanım Doğumevi
•Ulucanlar Göz Hastanesi