TAKSAV’ın bu yıl 22’ncisini düzenlediği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali önceki gün perdelerini açtı. Kımız Bozkır’a ve Müjdat Gezen’e ödülleri verildi

Ankara Tiyatro Festivali 22. defa perdelerini açtı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@birgun.net

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV) bu yıl 22’ncisini düzenlediği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali önceki gün perdelerini açtı. Devlet Tiyatroları Büyük Tiyatro’da gerçekleşen açılış töreni Ankaralı sanatseverlerin yoğun katılımıyla gerçekleşti. 4 Aralık’a kadar sürecek ve 44 salon oyunu, 3 atölye çalışması ile 1 konferans olmak üzere toplam 48 etkinliğe ev sahipliği yapacak festivalin açılışı renkli görüntülere sahne oldu. Sunuculuğunu tiyatro sanatçısı İpek Çeken ve TRT spikeri Ali Kemal Demir üstlendiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan TAKSAV Genel Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar şunları kaydetti:

“Geçen yılki festivalin açılışı öncesi kaygılarımız vardı festival ekibi olarak. Patlamalar, şiddet… Güvenlik kaygımız vardı ancak oturacak yer bulamamıştık. İlgi çok büyük olmuştu. Bugün de benzer bir kalabalık var. Üstelik Türkiye geçen seneye göre daha karanlık bir dönemden geçiyor. Bu karanlığın yükselmesi insanları kaygılandırıyor ve genel olarak da korkan insanların sinmeleri, içine kapanmaları bekleniyor. Ama gördüğünüz gibi insanlar daha fazla bir araya gelmeye başlıyor. Bizi insan kılan bir şey var çünkü: ‘Ne kadar korkarsan o kadar cesur olursun.’ Sanatın özü de bu. Sanat da yaratıcı cesaret işi. Hepiniz hoş geldiniz.”

‘Sanat insanın medeni yüzüdür’
Festival kapsamında ilk kez 2004 yılında verilmeye başlanan “Festival Emek Ödülü” bu yıl tiyatro emekçisi Kımız Bozkır’a verildi. Bozkır’a ödülünü CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner takdim etti. Bozkır ödül töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de sanat yapmak ve yaşamak gerçekten çok zor. Biz de ‘Başka bir dünya mümkün’ görüşüyle mutlu olan insanlarız. Bugün değilse de yarın bütün bu kötülükler gidecek. Sanat insanın medeni yüzüdür, tiyatro da insana dairdir. Hep beraber tiyatro yapmaya devam edeceğiz. Çünkü bunun adı ‘insan.’ 10 yıldır TAKSAV’la beraberiz. TAKSAV tüm Türkiye’deki oluşumların aydınlık kapısıdır. En daraldığımız noktalarda bile TAKSAV’ın durmayacağından eminiz. TAKSAV’a çok teşekkür ediyorum.”

Onur ödülü Müjdat Gezen’e
22 yıldır kesintisiz olarak verilen “Festival Onur Ödülü”nün sahibi ise usta sanatçı Müjdat Gezen oldu. Gezen, ödülünü Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in elinden aldı. Gezen’in ödül konuşması şöyle gerçekleşti:

“Beni bu ödüle layık gördüğünüz için çok mutlu oldum. Kendimi çok yorgun hissediyorum ama sahneye çıkınca yorgunluk falan unutuluyor. İlk defa 1953 yılında sahneye çıktığım günü hatırladım. Bu çok güzel bir meslek. Zengin mesleği değildir ama kendisi zengin meslektir. Beyaz önlük takarsınız doktor olursunuz, cübbe takarsınız avukat olursunuz. İki küfür edersiniz Cumhurbaşkanı olursunuz. Ama bizim mesleğimiz böyle değil. Bu ödül beni gerçekten çok mutlu etti.”


Ödül töreninin ardından Berfin Aksu ve İbrahim Yazıcı, salonu dolduran tiyatroseverlere Fazıl Say, Beethoven ve George Gerswin’in eserlerini içeren keyifli bir dinleti sundu.