Doğu Akdeniz’de gerilim sürerken Ankara, ön koşulsuz görüşme önerisini Atina’nın kabul etmediğini açıkladı. Yunanistan ise görüşmelere Türkiye'nin ‘tehditlere’ son vermesiyle başlanabileceğini söyledi.

Ankara’ya karşı havuç sopa taktiği

Haber Merkezi

DOĞU Akdeniz'de Ankara ile Atina arasında gerilimi giderme çabaları sürerken Avrupalı haber ajanslarına demeç veren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, 24-25 Eylül'de liderler zirvesinde Türkiye'ye karşı havuç-sopa yaklaşımıyla ilgili karar alınacağını söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Doğu Akdeniz'de çatışmayı önleme mekanizmaları konusunda NATO'da görüşmelerin başladığını ancak henüz bir mutabakata varılmadığını açıkladı. Türkiye ile Yunanistan’dan da karşılıklı suçlamalar da geldi.

KONFERANS ÖNERİSİ

Avrupalı haber ajanslarına demeç veren AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın egemenliğine desteğini teyit edeceğini dile getirerek, Türkiye ile ilgili şöyle devam etti: "Dış politika araçlarımızı, havuç-sopa yaklaşımımızı, ilişkiyi düzeltmek için hangi araçların kullanılacağını, saygı görmezsek hangi araçlarla tepki gösterileceğini belirleyeceğiz. Saygı görmek istiyoruz." AB Konseyi Başkanı, diğer yandan Doğu Akdeniz konusunda uluslararası konferans önerisini açıkladı.

‘DENDİAS KABUL ETMEDİ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Doğu Akdeniz'deki gerilimin giderilmesi konusunda ön koşulsuz görüşme önerisini Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'ın kabul etmediğini söyledi. Çavuşoğlu, Yunanistan'ın NATO arabuluculuğu konusunda yalan söyleyerek "bir kez daha diyalogtan yana olmadığını" gösterdiğini dile getirdi. "Stoltenberg, bir çatışmanın yaşanmaması için teknik düzeyde Yunanistan ve Türkiye'nin içinde olduğu görüşmelerin başlaması konusunda görüşümüzü sordu" diyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin "her zaman görüşmeden yanayız" yanıtını verdiğini aktardı.
Yunanistan'ın olumlu yanıt vermesinin ardından NATO'nun açıklama yaptığını belirten Çavuşoğlu, "Maalesef Yunanistan, NATO Genel Sekreteri'ni yalanladı. NATO Genel Sekreteri yalan söylemedi. Yalan söyleyen Yunanistan'ın kendisi" dedi. Çavuşoğlu, Yunanistan'ı "en çok kışkırtan ülke Fransa" dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ise Stoltenberg'in açıklaması sonrası Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesi için görüşmelere başlanabilmesi için Ankara’nın "tehditlerine" son vermesi gerektiğini söyledi. Mitsotakis, Türkiye'ye çağrıda bulunarak, "Temasların başlayabilmesi için tehditleri ortadan kaldırın" dedi. Mitsotakis, Türkiye'nin provokasyonlarına son vermesi gerektiğini ifade etti. Yunan Başbakan, Türkiye'nin bölge coğrafyasını "değiştirmeye" çalışarak, uluslararası hukuku dikkate almayarak, bölgesel güvenliği "tehlikeye attığını" savundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Doğu Akdeniz'de istenmeyen "kaza ve olay" riskini azaltmaya yönelik Türkiye ile Yunanistan'ın teknik görüşmelere hazır olduğunu açıklamasına Ankara destek vermişti. Yunanistan ise teknik görüşmelere hazır olunduğu yönündeki ifadenin "gerçeği yansıtmadığını" belirterek, NATO'nun açıklamasını yalanlamıştı. Stoltenberg, son olarak Doğu Akdeniz'de çatışmayı önleme mekanizmaları konusunda NATO'da teknik görüşmelerin başladığını ancak henüz bir mutabakata varılmadığını açıkladı. Stoltenberg, “Türk ve Yunanistanlı liderlerle yaptığım görüşmelerden sonra iki müttefik ülke burada, NATO'da teknik görüşmeler için bir araya geldiler bile. Bu görüşmelerin amacı askeri çatışmayı önleyecek mekanizmalar oluşturulması” diye konuştu.