2019’un başlarında yola çıktığımız Ankaralı Müzisyenler serimizde 15.haftaya geldik. Ankara müzik sahnesinin, alternatif üretimler yapmaya çalışan müzisyenler konusunda ne kadar zengin olduğunu bu süreçte gözlemleme şansı bulduk. Bir hafta Punk kültürünün Ankara’da yaşadığını konuşurken, diğer hafta elektronikleşen müzikten bahsettik. Tüm bunları konuşurken Ankaralı müzisyenlerin yerelde ve Türkiye çapında karşılaştıkları zorlukları da unutmadık. Ankara’da mekan tarz […]

Ankaralı grup Akis: “Ankara’da iyi bir rock dinleyicisi var”

2019’un başlarında yola çıktığımız Ankaralı Müzisyenler serimizde 15.haftaya geldik. Ankara müzik sahnesinin, alternatif üretimler yapmaya çalışan müzisyenler konusunda ne kadar zengin olduğunu bu süreçte gözlemleme şansı bulduk. Bir hafta Punk kültürünün Ankara’da yaşadığını konuşurken, diğer hafta elektronikleşen müzikten bahsettik. Tüm bunları konuşurken Ankaralı müzisyenlerin yerelde ve Türkiye çapında karşılaştıkları zorlukları da unutmadık. Ankara’da mekan tarz ve tekelleşmelerinden şikayet eden sanatçılar, farklı işlere olanak veren sahnelerin azlığından şikayet ettiler. Tüm bunların yanında Ankara’nın müziğine özel bir etkisi olmadığını söyleyenlerin yanında “Ankara’nın griliği”nin müziğini beslediğini belirtenler de oldu. Geçmişte de birçok müzik grubunun çıkış yeri olan başkent için 15 farklı grupla yaptığımız serimizin bu hafta sonuncusunu yayınlıyoruz. Genç müzisyenleri tanımak ve tanıtmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Başka serilerde görüşmek üzere!

Bu haftaki grubumuz Akis. Kendileriyle müziklerini ve Ankara’yı konuştuk.

  • Grup üyelerini tanıtıp, grubun kuruluş hikayesini anlatır mısınız?

Ben Ozan ÖNKAL. Grubun vokaliyim. 87 doğumluyum. İlkokuldan beri müzikle uğraşıyorum. 2005’te gitara başladım. O zamanlar metal müzik grubunda gitar çalıyordum. Şarkı söylemenin tadına vakıf olunca da yoluma vokal olarak devam etmeye karar verdim.

Ben Barış YILDIRIM. 1990 yılında doğdum. Artvinliyim. Bas gitara Bursa da 14 yaşındayken başladım. Lisedeki grubumla birkaç kez konser verdik. 2010 yılında üniversite eğitimi için Ankara’ya geldim. 2012 yılında Ozan’la tanıştım ve Akis’in temellerini atmış olduk.

Ben Tamer MERİÇ. 1989 Ankara doğumluyum. 2004 yılında gitar çalmaya başladım. 15 yıldır çeşitli gruplarla müzik hayatıma devam etmekteyim. 2016 yılında Çağrı Baran’ın vefatı ile Akis’e dahil oldum.

Ben Özgün CEVİZCİ. 1988 Ankara doğumluyum. Müzik ve davul ile üniversite yıllarında okul topluluklarında görev alırken tanıştım. Akis ile tanışmam önce basçımız barış ile bir grup projesi için beraber çalmamızla başladı. Sonrasında Barış, Akis için bizimle çalışır mısın diye aradı ve ben de kabul ettim. J

Ozan’la başka bir gruptan tanışmıştık. Beste çalışmaları yapma konusunda aynı fikirdeydik. Sonrasında özgünü çağırdık gruba. Zamanla birkaç gitarcı değiştirdik. Akis’in ciddi ve güzel işler yapmaya başladığı dönemde solo gitarda Çağrı Baran vardı. 2016 yılında trafik kazası sonucu Çağrı’yı kaybettik. Çağrıdan sonra gruba zaten arkadaşımız olan Tamer geldi (Barış).

  • Beste üretim süreçleriniz nasıl işliyor?

Besteler genellikle Ozan ve Barış tarafından yapılıyor. Sözler Ozan tarafından yazıldıktan sonra grup çalışmalarında düzenlemeleri hep birlikte yapıyoruz (Tamer). Besteleri, bazen sözleri yazdıktan sonra üstüne müzik yazarak bazen de ortaya çıkan güzel bir müzik üstüne söz yazarak akustik bir düzenleme ile şarkıyı grup arkadaşlarıma sunuyorum. Daha sonra şarkıları içimize sinene kadar çalışıyoruz. Bazı şarkılar bir günde son halini alırken bazıları ise iki yılda hatta altı yılda oturmuş oluyor (Ozan).

  • Çöz Beni nasıl ortaya çıktı? Özel bir hikayesi var mı?

2015 yılında hayatıma giren ve hala hayatımda olan bundan sonra da hep olmasını istediğim kız arkadaşıma yazdım (Ozan). Görüşmeye başladığımız ilk zamanlar ufak bir ayrılık yaşamıştık. Onun üzerine bir akşam sözler dökülüverdi kalemimden. Şarkının ilk satırında bahsettiğim üzere onu tanıdıktan sonraki ilk yağmurdu o gün J

  • Yaptığınız müziği nasıl tanımlıyorsunuz peki?

Yaptığımız müzik bence üçüncü yeniler diye adlandırılan gruplardan farklı (Tamer). Günlük hayat sözlerini kullanılmadan rock temasını işlediğimiz bir müzik türü. Bireysel müzik tarzlarımızı yansıttığımız üç dört farklı tarzı sentezleyerek ortaya çıkarttığımız bir tarz (Özgün). Açıkçası yaptığımız müziğe kalıplaştırılmış bir isim veremiyoruz. Kalıpların dışında bir tema işlediğimizi düşünüyoruz (Barış).

  • Yakında albümünüz çıkacak. Nasıl bir albüm bekliyor bizleri?

Albümdeki şarkılar bizim içimize sinen şarkılar olacak. Yaz dönemine çıkar diye düşündüğümüz sözleri ve müzikleriyle tam anlamıyla Akis’i anlatan bir albüm olacak (Tamer). Üzerinde ortak karar verip içimize sinerek kaydettiğimiz ve insanlardan aldığımız tepkilere göre en çok beğenilen şarklılarımızın bulunduğu albümde hem sert müzik dinleyenler hem de slow müzik dinleyenler için şarkılar olacak (Ozan).

  • Müziğiniz dinleyici ile buluşturma noktasında herhangi bir zorluk yaşıyor musunuz?

4 yıldır düzenli olarak barlarda sahne aldığımız ve Ankara’nın büyük mekanlarında konserler verdiğimiz için yaptığımız müziği dinleyiciye ulaştırma konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadık. Aksine çoğu guruba göre avantajlıyız (Barış). Fakat daha büyük bir kitleye ulaşmamız maalesef sadece Ankara mekanlarında sahne almakla hallolmuyor. Youtube ve Spotify gibi mecralar ve verilen reklamlar daha çok kişiye hitap etmemiz için birer yol (Tamer).

  • Ankara müzik sahnesi olanakları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ankara’da iyi bir rock dinleyicisi var. Canlı müziğe değer veren yapılan işleri olumlu yönde karışlayan insan sayısı çok. Fakat şehirde maalesef çok fazla kaliteli canlı müzik yapılan mekan yok. İki üç yer dışında yeni açılan performans mekanları pek tutmuyor. Çok kaliteli ses sistemleri ve yalıtımları olmayan mekanlar da ister istemez müzik ve müzisyen piyasasını aşağı çekiyor (Tamer). Pek fazla rock müzik çalan bar kalmadı. Yapan yerlerin de bazılarında ufak tefek ekipman problemleri oluyor. Bazı yerlerde ise komple sahne problemi var (Barış). Farklı tarz müziklerin icra edileceği sahnelerin artırılması müzisyenlere daha çok sahne ve farklı tarzda müzik üretme imkanı tanıyabilir. Ayrıca sahnesi olan mekanlarda mekan sahiplerinin ses sistemleri ve ekipmana yatırım yapması dinleyicilerin daha güzel ve kaliteli müzikler duymasına katkıda bulunabilir. Bütün bunlara rağmen işini iyi yapan gruplar sahne bulma konusunda çok sıkıntı çekmiyor J (Ozan).

  • Önümüzdeki sürece dair planlarınız neler?

Albümden iyi reaksiyon almamız çok önemli. Albüme güveniyoruz. Bu da bizim önümüze daha sağlam bakmamızı sağlıyor. Biz bildiğimiz inandığımız müziği yapmaya devam edeceğiz (Tamer). Önümüzdeki bir yıl içinde 3 klip çekme ve farklı şehirlerde konser verme gibi planlarımız var. Bunun yanı sıra albüm çalışmaları da devam edecek (Barış). Asıl amacımız çıkacak albümle birlikte bestelerimizin dinleyicilere ulaşabilmesi için daha çok mecrada yayın yapılabilmesi konusunda çalışmak, konserler düzenlemek ve bu süreçte de dinleyicilerimizden geri dönüşler alıp ilerisi için daha iyi işler çıkararak dinleyicilerimizle buluşmak istiyoruz (Özgün). Arpej Yapım ile beş yıllık bir sözleşme imzaladık. Çıkacak olan albüm dışında yeni işlerimiz de olacak. Eğer rock müziği seviyor ve müziğe doymak istiyorlarsa Akis’i takipte kalsınlar. Çünkü biz bunu çıkacak olan albümle birlikte 5 yıl içinde fazlasıyla yapacağız (Ozan).