AB Temel Haklar Ajansı Suç Araştırmaları Komisyonu'nun anketine göre, AB'de yaşayan kadınların yüzde 83’ü tacize uğramamak için kendilerini kısıtlıyor. Temel Haklar Ajansı Araştırma ve Veri Birimi Başkanı Joanna Goodey, "Kadınların yaşadığı şiddet, tek seferlik bir olay değil sistematik bir sorun" dedi.

Anket: AB'de yaşayan kadınların yüzde 83'ü, tacize uğramamak için kendini kısıtlıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

AB ülkelerinde yaklaşık 35 bin kişinin katıldığı yeni bir ankete göre, kadınların cinsel tacize uğrama olasılığı erkeklerden daha yüksek. Ankete katılan kadınlar, günlük yaşamlarında taciz edilmemek için genellikle davranışlarını değiştiriyor.

AB Temel Haklar Ajansı Suç Araştırmaları Komisyonu'nun (FRA) yaptığı ankere göre,16 ile 39 yaşları arasındaki kadınların yüzde 83'ünün, kendilerini korumak için özgürlüklerinden sakınarak, şiddet ve tacizden kaçınmak için ya gittikleri yeri değiştirdiklerini ya da birlikte oldukları kişileri sınırladıklarını ortaya koydu.

Ankete göre, bu yaş grubundaki kadınların yaklaşık yüzde 39'u her zaman saldırı veya taciz korkusuyla davranışlarını değiştirdiğini belirtti. Anket, erkeklerin yüzde 25'ine kıyasla kadınların yaklaşık yüzde 41'inin saldırı veya taciz korkusuyla tanıdıkları biriyle yalnız kalmaktan kaçındığını gösterdi.

Geçen sene yapılan anket, her dört kadından birinin tacize uğradığını belirtiyordu. Bu yıl yapılan ankete göre ise bu oran artmış görünüyor.

AB vatandaşlarının tutumları ve suça bakışları üzerine Şubat ayında yayımlanan anket, erkeklerin ‘şiddet uygulayan’ olma olasılığının kadınlara göre daha yüksek olduğunu da ortaya koyuyor. Ancak anket, erkeklerin kadınlardan daha çok fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtse de kadınların ‘cinsel nitelikte şiddete maruz kalma’ olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu, kadınların aile üyeleri tarafından şiddet mağduru olma ihtimalinin erkeklerden daha yüksek ve olayları bildirme olasılıklarının erkeklerden daha düşük olması gibi diğer araştırma ve anket eğilimlerini yansıtıyor.

AB'nin Temel Haklar Ajansı, Uluslararası Kadınlar Günü'nde üye devlet ve vatandaşları şiddet ve tacizden daha iyi korumak için kadınlara karşı şiddet ve taciz olaylarını bildirmeye davet ediyor.

PANDEMİ DÖNEMİNDE EV İÇİ ŞİDDET ARTTI

Ankette, Covid-19 salgını sırasında kadınların ev içi şiddetine dair bazı istatistiklerin belirlenemediği ve bunun da ciddi sorunlara yol açacağı vurgulanıyor. Ayrıca pandemi döneminde aile içi şiddet yardım hatlarının bu dönemde önemli ölçüde arttığının da altı çiziliyor.

Ajansın ortaya koyduğu veriler, örneğin Fransa ve Almanya'da şiddet olayları için polise Yunanistan ve Finlandiya'dan daha fazla bildirim yapıldığını gösterdi.

AB Temel Haklar Ajansı Araştırma ve Veri Birimi Başkanı Joanna Goodey, kadınların maruz kaldıkları şiddetleri tespit edin diyerek ülkelerin sorumluluklarını hatırlattı. Kadınların yaşadığı şiddetin sistematik olduğuna değinen Goodey, "Kadınlar şiddete maruz kaldıklarında, çok, çok daha yüksek düzeyde depresyon ve kaygı yaşarlar.Ve yaşananların bir kısmı, şiddete maruz kaldıklarında bunun aile içi şiddet olabileceği gerçeğinden kaynaklanıyor. Ve elbette bu tek seferlik bir olay değil, sistematik bir sorun" diye belirtti.