Anket ortalamalarında Millet İttifakı önde

Politika Servisi

Eylül ayında yayımlanan 13 anketin ortalamasına göre Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın bir kez daha önünde yer aldı. Seçimler yaklaşırken, anket şirketleri de seçime yönelik hazırladığı anketlerin sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Son olarak eylül ayında toplam 13 genel seçim anketi açıklandı. Anket sonuçlarını yayımlayan Aksoy, Alf, Area, Ar-G, Artıbir, Edar, Metropoll, ORC, Orthus, Optimar, PİAR, SAROS ve Yöneylem araştırma şirketlerinin ortalaması alındı.

İktidara yakınlığıyla bilinen bazı anket şirketlerinin yayımladığı sonuçlar da ortalama içinde yer almasına karşın Millet İttifak’ı, Cumhur İttifakı’nın önünde yer aldı. Millet İttifakı’nın aldığı oyun ortalaması yüzde 44,7 olurken Cumhur İttifakı’nın oyu yüzde 38,8’de kaldı.

ortalamada-millet-ittifaki-onde-1077983-1.

Partilerin oy ortalamalarına göre AKP yüzde 31,5 ile ilk sırada yer aldı. CHP yüzde 26,4 ile AKP’yi takip ederken İYİ Parti yüzde 13,9, HDP yüzde 10,5, MHP yüzde 7,3 ile sıralamada yerini aldı. İstanbul Ekonomi Araştırma ise 4-11 Ekim 2022 tarihlerinde, Türkiye’nin 26 ilinde 2 bin kişi ile yapılan anket çalışmasında seçmenlere hangi partilere ‘asla’ oy vermeyecekleri yönünde soru yöneltti. Anket sonuçlarına göre soru yöneltilenlerin yüzde 40,4’ü AKP’ye ‘asla oy vermem’ dedi. Katılımcılardan yüzde 24 HDP’ye, yüzde 17,4’ü CHP’ye, yüzde 4’ü MHP’ye, yüzde 2’si de İYİ Parti’ye ‘asla oy vermem’ diye belirtti.