Aksoy Araştırma’nın, TÜİK'in, Türkiye’nin 2021 yılının 2. çeyreğinde yüzde 21,7 oranında büyüdüğünü açıklamasının ardından yaptığı araştırmaya göre, halkın büyük çoğunluğu bu verinin gerçek olmadığını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 51,8’i Türkiye ekonomisinin küçüldüğünü, yüzde 19,8’i ise açıklanan oran kadar büyümediğini belirtti. AKP seçmeninin yüzde 50’den fazlası da ekonominin yüzde 21,7 büyüdüğüne inanmıyor. MHP seçmeninde TÜİK’e katılmayanların oranı daha fazla.

Anket sonucu: TÜİK’in büyüme verileri iktidar seçmenine de inandırıcı gelmedi

Aksoy Araştırma şirketi, Türkiye İstatistik Kurumu’nca (TÜİK) açıklanan ekonomik büyüme verilerinin inandırıcılık düzeyine ilişkin bir çalışma yaptı.

Şirket tarafından 1067 kişiyle gerçekleştirilen Türkiye Monitörü araştırmasında, TÜİK’in açıkladığı yüzde 21,7’lik büyüme verisinin ne derece gerçeği yansıtıp yansıtmadığı soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 51,8’i “Türkiye ekonomisi büyümeyip; küçülmüştür” dedi. Katılımcıların yüzde 19,8 de “Türkiye ekonomisi %21,7 oranından daha az büyümüştür” yanıtını verdi.

Araştırmaya katılanların sadece yüzde 28,4’ü TÜİK’in açıklamalarının doğru olduğunu savundu.

AKP VE MHP SEÇMENİ DE İTİRAZ EDİYOR

Parti bazında bu soruya verilen yanıtlara bakıldığında, TÜİK’in açıklamalarına paralel görüş bildiren en yüksek seçmen grubu AKP içerisinde yer alıyor.

AKP seçmeninin yüzde 32,5’i “Türkiye ekonomisi %21,7 oranında büyümüştür” ve yüzde 17,1’i “Türkiye ekonomisi %21,7'den fazla büyümüştür” yanıtını verirken, buna karşılık “Türkiye ekonomisi büyümemiş, küçülmüştür” ve “Türkiye ekonomisi %21,7 oranından daha az büyümüştür” diyenlerin oranı yüzde 50,4 oldu.

MHP seçmenin ise yüzde 65,7’si TÜİK’in verilerinin gerçeği yansıtmadığı görüşünde. TÜİK ile ortak görüşe sahip olan MHP seçmeninin oranı ise sadece yüzde 34,4 seviyesinde kaldı.

Millet İttifakı ve HDP seçmeninde ise TÜİK verilerinin aksi yönde kanaat belirtenlerin oranı yüzde 90 ve üzerinde gerçekleşti.

anket-sonucu-tuik-in-buyume-verileri-iktidar-secmenine-de-inandirici-gelmedi-917916-1.