Güney Kore lideri Moon, marttaki seçimler öncesi hedefinin Kuzey Kore’yle barış ilan edilmesi olduğunu açıkladı. Kuzey Kore yönetimi ise ABD’nin desteğini alan Moon hükümetinin girişimlerini henüz yanıtlamadı.

Anlaşma teklifi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kuzey Kore ve Güney Kore arasında ABD desteğiyle barış anlaşması hedefi içeren hamleler hızlandı. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, görevdeki son aylarını Kuzey Kore’yle diplomatik bir atılım için kullanacağına söz verdi. Moon dün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Sürdürülebilir barışı kurumsallaştırma çabalarını durdurmayacağım” dedi.


Kuzey Kore yönetiminin iki ülke arasında barış ilanı sağlama çabalarına karşılık vermesi talebini yineleyen Moon, "Hükümet, Koreler arası ilişkilerin normalleşmesini ve barışa giden geri dönüşü olmayan bir yolu sonuna kadar sürdürecek. Diyalog çabalarının bundan sonraki yönetimde de devam etmesini temenni ediyorum” diye konuştu. Moon’un, 2018 ve 2019’da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la yaptığı görüşmeler sonuca varamamış, ancak bu süreçte iki ülke arasındaki askeri gerilimde gözle görünür azalma yaşanmıştı.

ABD KUZEY KORE’YLE İLİŞKİLERİ ÖNEMSİYOR

Moon hükümeti görevinin sonuna yaklaşırken ABD’yle Kuzey Kore konusundaki ortaklığını da güçlendirme adımları atmıştı. Güney Kore’den yılın son gününde ABD ile Kuzey Kore krizini sona erdirecek bildiri taslağı üzerinde anlaşmaya varıldığı açıklanmıştı. Dışişleri Bakanı Chung Eiu-yong, ülkesinin ve ABD’nin savaşı sona erdirmenin önemi konusunda hem fikir olduğunu söylemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kore Yarımadası’nda kalıcı barışı sağlamaya kararlıyız" mesajı verilmişti.

Ancak Kuzey Kore söz konusu girişimleri yanıtsız bırakmış, Pyongyang yönetiminin ABD’nin düşmanca politikalarına son vermediği sürece savaşın resmi olarak sona erdirilmesi girişimlerini kabul etmeyecekleri duyurulmuştu. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ise yılbaşında yaptığı konuşmada, ekonomiyi canlandırma ve insanların hayatlarını iyileştirmeye odaklanan, ülkede kıtlık olasılığına dikkat çeken açıklamalar yapmış, Kore Savaşı’nın sona erdirilmesi girişimleri ve nükleer silah çalışmalarına değinmemişti. Kim, Kore yarımadasında giderek daha istikrarsız hale gelen askeri ortam nedeniyle Pyongyang’ın savunma kapasitesini güçlendirmeye devam edeceğini söylemişti.

MART SEÇİMLERİNDE DEĞİŞİM BEKLENTİSİ

Öte yandan Güney Kore 9 Mart’ta cumhurbaşkanlığı seçimine gidecek. 2017’de seçilen Liberal Demokratik Partisi lideri Moon, ikinci bir beş yıllık dönem için aday olmayacağını açıklamıştı. Seçimlerde muhalefetteki Halkın Gücü Partisi’nden (PPP) Yoon Seok-youl’un güçlü bir aday olarak öne çıktığı, seçilmesi halinde Kuzey Kore’yle ilişkilerin rotasında da değişiklikler yaşanacağı görüşleri ülke basınında öne çıkıyor. Seul’deki Ewha Womans Üniversitesi’nde uluslararası çalışmalar doçenti olan Leif-Eric Easley, basına yaptığı açıklamada, Moon’un hedefine ulaşabileceğinden şüpheli olduğunu söyledi. Easley, "Moon Jae-in, çatışmaların tırmanmasını önleyebilmek ve barışa doğru ilerlemek için Kuzey Kore’yle ilişkileri kurumsallaştırmaya çalışıyor. Ancak Kim, halihazırda mevcut anlaşmalardan geri döndü ve Pyongyang, Seul ile Washington arasındaki anlaşma planlarını mesafeyle izlerken Moon’a barış gibi siyasi bir miras bırakması zor görünüyor" ifadelerini kullandı.