CHP’li Utku Çakırözer, Katar ile yapılan anlaşmaların detaylarının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi. Anlaşmaların tüm yurttaşları ilgilendirdiğinin altını çizen Çakırözer, “Nasıl bir anlaşma yapıldı? Kaça satıldı, ne kazanıldı?” diye sordu.

Anlaşmaların detayını açıklayın

BirGün/Ankara

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, Katar ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaların şeffaf bir şekilde yurttaşlarla paylaşılması çağrısında bulundu. Anlaşmaların bir an önce TBMM’nin önüne getirilmesi gerektiğini ifade eden Çakırözer, “Antalya Limanı Katar’a satılıyor, kaç yıllığına, kaç paraya satılıyor bilmiyoruz. Aynı şekilde Varlık Fonu’ndaki birikimlerin nasıl satıldığı, karşılığında ne alındığı bilinmiyor” dedi.

Çakırözer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın gazete ve gazetecilere yönelik uyguladığı baskı ve sansüre de dikkat çekerek, “İletişim Başkanlığı koltuğunda bulunan kişi bizzat kendisi gazetecilere yönelik dava ve sansürle gazetecilerin ifade özgürlüğünü kısıtlıyor. Oysa o koltukta oturan kişinin basın özgürlüğünü, ifade özgürlüğünü koruması, eleştirilere hoşgörülü olması gerekir” diye konuştu.


83 MİLYON ÖĞRENSİN

Çakırözer, Katar ile yapılan anlaşmalara dikkat çekerek, bu anlaşmaların Meclis’e getirilmesini istedi. Katar ile şu ana kadar 10 anlaşma yapıldığına dikkati çeken Çakırözer, şunları söyledi:

“Tank Palet Fabrikası, Kanal İstanbul güzergahındaki arsalardan sonra Borsa İstanbul’un yüzde 10’u da Katar’a satıldı. Antalya Limanı'nın işletmesi satılıyor. Kaç yıllığına, kaç paraya verildi bunlar bilinmiyor. Varlık Fonu’ndaki o birikim ne sizin ne Cumhurbaşkanının kendi şahsi birikimi değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin birikimi. Nasıl bir anlaşma yaptık, ne kazandık, kaça sattık, karşılığında ne aldık? İktidar birçok ticari anlaşma yapabilir ancak bunu şeffaf bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin 83 milyon vatandaşıyla paylaşması gerekir.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın özgürlüğü konusundaki olumsuz tutumunu da eleştiren Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:

“Fahrettin Altun demeçlerinde, ‘Türkiye’de bütün basın kuruluşları kısıtlama olmaksızın faaliyetlerine devam ediyor’ diyor. Bizzat bunu söyleyen kişinin kendisi gazetelere terör davası açıyor, sayfalarca tekzip gönderiyor. Yetmiyor kendi, doğrudan ve dolaylı kontrolü altındaki Basın İlan Kurumu marifetiyle gazetelere, özellikle de bu haberleri yapanlara ilan ambargosu koyduruyor. O koltukta oturan kişinin eleştirilere hoşgörü seviyesinin yüksek olması lazım, ifade özgürlüğünü basın özgürlüğünü önce onun koruması lazım.”

***

Borsa İstanbul’u kaça sattınız?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Borsa İstanbul’daki yüzde 10’luk payın Katarlılara satılmasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Borsa İstanbul’un yüzde 10’unu Katarlılara kaça sattık? Bilmiyorsunuz. 600 vekil bile bilmiyor” dedi.

‘Adana Esnaf Buluşması’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Esnaf kardeşlerimin CHP’ye biraz mesafeli olduklarını da biliyorum. Eğer siz var olan sorunların çözülmesini istiyorsanız oyunuzun rengini değiştireceksiniz” ifadelerini kullandı.
Borsa İstanbul’un yüzde 10’unun Katar’a devredilmesine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Kaça sattık, bilen yok. 600 milletvekili de bilmiyor ben de bilmiyorum. Katarlılara satıyorsunuz, ihale yaptınız mı? Belki başka bir ülke şu kadar veriyorum diyecekti. Niye ihale yapmadınız?” diye sordu. Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı ziyaret etti.