Lübnan ile İsrail arasında devam eden deniz sahası krizine ilişkin dün görüşme yapıldı. ABD ve BM heyetlerinin de katıldığı müzakerelere devam edilmesi için ikinci oturum 28 Ekim’de yapılacak.

Anlaşmazlık masada

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzunca süredir gerilim konusu olan Lübnan ile İsrail arasındaki tartışmalı sınırlar müzakere ediliyor. İki ülkenin katıldığı görüşmeler dün Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde başladı.

BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) karargâhında iki ülkeden heyetlerin katıldığı toplantıda, ABD Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Sorumlusu Müsteşar Vekili David Schenker ve BM Lübnan Özel Koordinatörü Jan Kubis de yer aldı. İsrail’le deniz sahasındaki anlaşmazlığın ele alındığı toplantıda henüz uzlaşmaya varılmazken ikinci oturumun 28 Ekim’de yapılması kararlaştırıldı.

Lübnanlı heyete başkanlık eden Pilot Tuğgeneral Bessam Yasin, görüşmede BM ve ABD’ye üstlendikleri rollerden dolayı teşekkür etti. Söz konusu toplantıyla, iki ülke arasındaki sınırların belirlenmesi sürecinde ilk adım olan dolaylı teknik müzakerelerin başladığını belirten Yasin, “Ülkemizin yüce çıkarları doğrultusunda müzakere sürecinin makul bir süre içerisinde tamamlanmasını umuyoruz” açıklaması yaptı.

‘SİVİL HEYET’ TARTIŞMASI

Lübnan’dan toplantıya katılan heyette sivillerin bulunması ülke kamuoyunda tartışmaya neden oldu. Petrol Kurumu üyesi Visam Şubat ve uzman Necib Mesihi’nin heyette yer almasına Hizbullah ve Emel Hareketi tepki gösterdi. İki grup yaptıkları ortak açıklamada, müzakerelerde 1996’daki anlaşma ile BM Güvenlik Konseyi kararlarının temel alındığını hatırlatarak, “Çerçeve anlaşmasıyla uyumlu bir heyetin oluşturulması talebinde bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi. Her iki grup da, siyasi ve ekonomistlerin heyette yer almasının, İsrail’in istediği “normalleşme çeşitlerinden biri” olarak öne çıktığını savundu.

İsrail ve Lübnan Hizbullah, Nisan 1996’da askeri çekişmeye son veren bir anlaşmaya varmıştı. Lübnan Meclis Başkanı Berri de BM himayesinde İsrail’le hem kara hem deniz sınırlarını belirleme müzakereleri için “çerçeve anlaşmasına” varıldığını duyurmuştu.

anlasmazlik-masada-792854-1.

***

Deniz sahası krizi

Lübnan ile İsrail arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün, İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor. İsrail, 87 kilometre uzunluğundaki Lübnan’ın kara sınırında da Şeba Çiftlikleri ile diğer bazı bölgelerdeki işgalini sürdürüyor.