Birçok sosyal sorumluluk projesinde adı geçen Varsa Yoksa, “Tutkusuz Aşklar” isimli yeni albümünü müzik emekçilerine adadı. Grup üyeleri, daha anlatacak birçok hikâyeleri olduğunu söylüyor.

Anlatacak çok hikâyemiz var

Işıl ÇALIŞKAN

Geçtiğimiz aylarda “Ay Işığındayım”, “Teşekkürler Sevgilim”, “Şahit Oldu İstanbul”, “Anlatayım” ve “Varsa Yoksa Aşk” adlı single çalışmalarını yayımlayan Varsa Yoksa, ilk albümleri “Tutkusuz Aşklar” ile CES Yapım etiketiyle sevenleriyle buluştu. 2017 yılında Onur Kopuz ve Burak Demirkesen tarafından kurulan grup, elektronik rock ve türevlerinden ilham alarak yeni nesil bir sound hedefi ile yola çıktı. 5’inci yılını kutlayan Varsa Yoksa, pandemi sonrasındaki ilk çalışması olan bu albümü tüm müzik emekçilerine armağan etti. Grup üyeleriyle müzik serüvenini konuştuk.

Paylaşımlarınızdan müzik ile pek çok yarayı sarmaya, pek çok insana destek olmaya çalıştığınızı görüyoruz. Müzik ile dayanışmayı bir arada tutup, bununla insanlara destek olmaya çalışıyorsunuz. Bu çabanız dinleyiciler tarafından nasıl karşılanıyor?
Burak Demir:
Biz Çocuklarımız İçin Söylüyoruz Platformu (ÇOİS) ile iş birliği içerisindeyiz. Bu sayede ihtiyaç sahibi çocuklara müziğimiz aracılığıyla katkı sağlıyoruz. Pandemi süreci de bu dayanışma kültürüne ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu hepimize tekrar hatırlattı. Sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı önemsiyoruz. ÇOİS ile yaptığımız konserler umarım devam edecek.

SOSYAL OLMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Sizce müzik, ülke ve dünya olarak nereye gidiyor?
Onur Kopuz:
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte evde stüdyo kayıt yapma olanaklarının artması bize zengin bir çeşitlilik sundu. İnternet ortamı, sosyal medya ve müzik sağlayıcılar bunları bir tık kadar kolay ulaşılabilir yaptılar.

BD..: Pandeminin etkisi ile tüm dünyayla birlikte müzik sektörü de zor bir süreçten ve ekonomik açıdan ağır bir krizden geçiyor. Bu süreç hâlâ devam ediyor. Müzisyenlerin en azından dinleyici ile buluşması çevrimiçi ortamlarda şu an için daha rahat gerçekleşiyor. Bizde “Musixen” ile birlikte önümüzdeki haftalarda bir çevrimiçi konser etkinliği düzenleyeceğiz.

O.K.: Dijital bir devrim yaşıyoruz ve süreç devam ediyor. Pandemi sonrası tekrar sahnede olmak harikaydı ve konser atmosferinin yerini hiç bir şey tutmuyor.

B.D.: Zaten evlere kapanıp sosyal olmaktan hiçbirimiz vazgeçemeyiz bundan eminim.

“Yeni nesil bir sound” hedefliyorsunuz. Tam olarak neyi kastediyorsunuz, biraz açar mısınız?
O.K.:
Hepimizin geçmişinde rock müziğin yükseldiği bir dönem var ve sonrasını hep birlikte şu an yaşıyoruz. Bizim jenerasyonumuz müzikte birçok devrime şahit oldu. Zaman içerisinde farklı müzik tarzlarından ve farklı soundlardan keyif alıyorduk. Şarkılarımıza da bu süreci yansıttığımızı düşünüyorum. Aslında Varsa Yoksa şarkıları sound açısından eski ve yeninin bir sentezi diyebiliriz.

Geleceğe dair planlarınız nelerdir?
O.K.:
Biz daha fazla şarkı yapıp daha fazla kalbe dokunmaya devam etmeyi planlıyoruz. Anlatacak birçok hikâyemiz var ve birlikte müzik yapıyor olmak bizi mutlu ediyor.