Samsun’da, Demirören Haber Ajansı’nda (DHA) telifli olarak çalışan gazeteci Zeynep Irmak Öcal, anne olunca, sahada aktif çalışamayacağı varsayımıyla işten çıkarıldı. Öcal, "Çok üzgünüm, şaşkınım, kırgınım. Hiçbir erkeğin baba olduğu için 'sen çocuğunla ilgilenirsin, çocuğun hasta olur, hastaneye götürmen gerekir' gibi bahanelerle işten çıkarıldıklarını ben duymadım. Ama ne yazık ki ben anne olduğum için işime son verildi. Umarım bu benim başıma gelen, ilk değil ama son olur" dedi.

Anne olduğu için işten atılan Öcal: Hiçbir erkeğin baba olduğu için işten çıkarıldığını duymadım

Anne olunca, sahada aktif çalışamayacağı varsayımıyla DHA'daki işine son verilen Zeynep Irmak Öcal, "Önümüzdeki birkaç gün içerisinde işe dönmeyi planlıyordum. Fakat işe dönmemin istenmediği bana söylendi. Nedeni de anne olduğum için sahada aktif görev alamayacağım düşüncesi. Ancak bana kimse, bu zaman kadar, aralık ayında da ocak ayında da kimse 'seni işten çıkarttık' demedi" diye konuştu.

Gazeteci Zeynep Irmak Öcal, şunları söyledi:

"Gerçekten çok üzücü ve kırıcı bir durumun içerisine düştüm. Bu noktada bana destek olan, mesaj atan, telefonla arayan herkese çok teşekkür ederim. Bir yanlışlığı düzeltmek istiyorum. Bazı haber sitelerinde ve sosyal medyada hamile olduğum için işten çıkarıldım ifadeleri yer alıyor. Bu doğru değil. Hamile olduğum için değil, anne olduğum için işten çıkarıldım. Süreçten biraz bahsedeyim. 2019 yılında telifli muhabir olarak DHA'ya girdim. Bir hafta, 10 gün gibi bir sürede ajansın tüm sistemini öğrendim. Hem muhabirlik hem bölge redaktörlüğü yapmaya başladım. Sinop'tan Artvin'e kadar bütün arkadaşların haberlerini düzenledim. O dönemde canlı yayın tecrübesi kazanırken ekrana çıkarsam ajansta uzun ömürlü olacağım, kadroyu daha kolay alabileceğim söylendi. Ben de bunun üzerine gittim, canlı yayınlar yapmaya başladım. Ajansta üç görevi de götürüyordum. Gayet keyifli bir biçimde, aidiyet duygusuyla kendi işimmiş gibi elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Tam tersine, yoğunluktan zevk aldım. Her zaman daha iyisini yapmaya uğraştım. Sinop'tan Artvin'e kadar tüm arkadaşlarımın haberlerini düzenledim. Haberlerinin montajlarını yaptım. Tabii bu düzenlediğimiz haberlerin hiç birisinde bizim imzamız olmadı. O yüzden de yaptığımız iş ne yazık ki görünmedi. Haber düzenlemenin yanı sıra yine bölgede olan sel gibi felaketlere ya da siyasiler bölgeye geldiğinde onların açıklamalarını hızlı yazmak için deşifreler yaptım, haberi daha hızlı servis etmek anlamında. Kısaca bana ne görev verilirse elimden geldiğince layıkıyla yaptığımı düşünüyorum.

"VARSAYIMLAR ÜZERİNE İŞTEN ÇIKARILDIM"

Daha sonra, 2021 yılı aralık ayında doğum iznine ayrılmam gerekti. Doğumuma 18 gün kalana kadar ben haber düzenledim. Hiç de gocunmadım. Ardından, 2022 yılı nisan ayında işe dönebileceğimi söyledim ancak biraz daha zaman istedim. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde işe dönmeyi planlıyordum. Fakat işe dönmemin istenmediği bana söylendi. Nedeni de anne olduğum için sahada aktif görev alamayacağım düşüncesi. Ancak bana kimse, bu zaman kadar, aralık ayında da ocak ayında da kimse 'seni işten çıkarttık' demedi. Aksine ben, WhatsApp gruplarının hepsinde vardım. Hem bölgedeki WhatsApp gruplarında hem de İstanbul'daki WhatsApp gruplarında ekliydim. Daha sonra işten çıkarılmak istendiğimi öğrenince genel müdürle görüşebileceğim, belki fikrinin değişebileceği söylendi. Ben de kendisini aradım, ‘Şu an müsait değilim’ yarım saat, kırk dakika sonra beni arayacağını söyledi. Beni aradı, gayet kibar bir biçimde konuştu. Herhangi bir tartışmamız olmadı. Ben, haliyle ‘Neden beni işten çıkardınız’ diye sordum. O da 'Siz doğum iznindesiniz, yeni anne oldunuz, çocuğunuz küçük, çocuğunuz hasta olur, onunla ilgilenmeniz gerekir, siz hasta olursunuz, çocuğunuzla ilgilenmeniz gerekecek, ben sizin sahada aktif görev yapacağınızı düşünmüyorum' dedi. Ben de bunların hepsinin varsayım olduğunu söyledim. O da 'Sizinle bunun mantığını tartışmayacağım hanımefendi' dedi. Ben, ajansa bu zamana yaptıklarımı ve katkılarımı söyledim. 'Katkılarından dolayı teşekkür ederiz' dedi. Tekrar yineledi, 'Samsun'da sahada daha aktif görev yapacak biriyle çalışmak istiyorum' dedi.

"HİÇBİR ERKEK BABA OLDUĞU İÇİN İŞTEN ÇIKARTILMADI"

Daha sonra dahil olduğum WhatsApp gruplarından tabii ki de çıktım. Çıkma nedenimi de yazarak arkadaşlarımla vedalaştım. Sinop'ta telifli çalışan Deniz Özen arkadaşımız da benim karşılaştığım duruma bir tepki göstererek o da bir video çekip istifa ettiğini söyledi. Onun da videosu sosyal medyaya yayıldı. Ona da çok teşekkür ediyorum. Gelinen süreç ne yazık ki bu. Ben çok üzgünüm, kırgınım. Ben ajansı tenzih etmek istiyorum. Bence bu kişisel bir durum diye düşünüyorum. Benim çıkmamam için hem buradaki yöneticilerim hem de İstanbul'daki yöneticilerimin çok uğraş verdikleri duyumunu aldım. Ajansı bu noktada tenzih ediyorum. Sonuç olarak çok üzgünüm, şaşkınım, kırgınım. Hiçbir erkeğin baba olduğu için 'sen çocuğunla ilgilenirsin, çocuğun hasta olur, hastaneye götürmen gerekir' gibi bahanelerle işten çıkarıldıklarını ben duymadım. Ama ne yazık ki ben anne olduğum için işime son verildi. Umarım bu benim başıma gelen, ilk değil ama son olur. Bana ‘Gazeteciliğe devam edecekmişsiniz’ diye soranlar var. Evet, devam edeceğim." (ANKA)