Cumartesi Anneleri’nin kayıplarını arama mücadelesi 800 haftaya ulaştı. Dün Galatarasay Meydanı’na karanfil bırakmak isteyen kayıp yakınlarından Yaşar Aktaş, Hasan Karakoçve Maside Ocak gözaltına alındı. Cumartesi Annesi Hanife Yıldız ise yerde sürüklendi.

Annelerin karanfil bırakmasına engel

Meral Danyıldız

cumartesi Anneleri, kayıplarını arama ve faillerini sorma mücadelesinde 800 haftayı geride bıraktı. Cumartesi Anneleri’nin dün 700’üncü haftadan bu yana İstanbul Valiliği tarafından kendilerine yasakladığı Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği eyleme polis müdahale etti. Polis müdahalesi sırasında 3 kayıp yakını gözaltına alınırken gözaltında kaybedilen 19 yaşındaki Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız yerde sürüklendi. CHP Beyoğlu İlçe Örgütü ise İstiklal Caddesinde bulunan ofislerinden Ahmet Kaya’nın Cumartesi Anneleri’ne yazdığı ‘Beni Bul Anne’ şarkısını çaldı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da katıldığı açıklama için Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir araya geldi. Buradan Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen ailelerin önü polis tarafından kesildi. Bir süre devam eden tartışmaların ardından polis, annelerin meydana gitmesine izin vermedi.

Daha sonra Galatasaray Meydanı’na giden Cumartesi Anneleri, burada polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız elindeki karanfili abluka altındaki Galatasaray Meydanı’na bırakmak istedi. Yıldız’a müdahale eden polis, alandan uzaklaştırdı. Yıldız’ın alandan uzaklaştırılmasına tepki gösteren kayıp yakını Yaşar Aktaş, polis tarafından gözaltına alındı. Zorla alandan uzaklaştırılan Yıldız ise polislerin arasından karanfili meydana doğru attı. Kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak ve gözaltına alındıktan sonra cansız bedenine ulaşılan Rıdvan Karakoç’un ağabeyi Hasan Karakoç, “Galatasaray’dan asla vazgeçmeyeceğiz” diyerek elindeki karanfili meydana bıraktı. Karakoç ve Ocak’a müdahale eden polis ikisini de gözaltına aldı. Gözaltına alınan 3 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

VAZGEÇMİYORUZ

HDP’li Buldan ve Sancar ise meydana karanfil bıraktı. Müdahaleye tepki gösteren Buldan, Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını okudu. Ortaya çıkan görüntünün utanç verici olduğunu ifade eden Buldan, hakikat ve adalet arayışında vazgeçmeyeceklerini söyledi. Buldan, gözaltına alındıktan sonra varlığı inkâr edilen ve kendilerinden bir daha haber alınamayan insanların ailelerinin başlattıkları direnişin 800’üncü haftasına ulaştığını belirtti.

Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye neden Birleşmiş Milletlerin Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Sözleşmesi’ni imzalamıyor, onaylamıyor ve uygulamıyor? İktidarlar, bu sorularımıza cevap vermek yerine, yetkilerini kötüye kullanarak baskıyla, şiddetle bizi susturmak istiyor. Türkiye, demokratik bir hukuk devletine dönüşünceye kadar susmayacağız. Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz.”

annelerin-karanfil-birakmasina-engel-761006-1.

VİCDANINIZI ORTAYA KOYUN

Meydandaki eylemin ardından İHD İstanbul Şubesi’nin önüne giden kayıp yakınları burada da bir açıklama gerçekleştirdi. İkbal Eren, “Ne olursa olsun biz ne kayıplarımızı aramaktan ne de Galatasaray Meydanı’ndan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak ise “Herkesin bu saatten sonra yüreğini, vicdanını ortaya koyması gerekiyor” diye konuştu.

annelerin-karanfil-birakmasina-engel-761007-1.