Antalya adliyesi girişinde hukuka ve Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak uygulanan x-ray ve duyarlı kapı dayatmasına yönelik tepkiler sürerken, bugün çantasını x-ray cihazından geçirmek istemeyen bir kadın avukata bir özel güvenlik görevlisi tarafından, hakaret ve tehdit içerikli sözler söylenip, fiili saldırıda bulunuldu. Öte yandan konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılacağı bildirildi.

Antalya Adliyesi’nde x-ray gerginliği: Avukatlar ve özel güvenlik arasında arbede yaşandı!

Antalya Adliyesi’nde, avukatların adliyeye girerken Kanun’a aykırı şekilde detaylı aramadan geçirilmesine yönelik tepkiler devam ediyor.

Adliye binasına girişte çantalarını x-ray cihazından geçirmeyi kabul etmeyen avukatların yaşanan duruma gösterdiği tepkiler sürerken bugün x-ray cihazından geçmeden adliyeye girmek isteyen avukatlarla güvenlik görevlileri arasında tartışma yaşandı. Bir grup avukat ile özel güvenlik arasında çıkan tartışmanın arbedeye dönmesi üzerine olaya çevik kuvvet müdahale etti.

Tartışma sırasında bir özel güvenlik görevlisinin, “Gel buraya senden şikayetçi olacağım” ifadeleriyle, kendisine tepki gösteren avukatın üzerine yürüdüğü görüldü.

'SALDIRI KABUL EDİLEMEZ'

Konuya ilişkin Antalya Barosu tarafından yapılan açıklamada çantasını x-ray cihazından geçirmek istemeyen kadın avukatın özel güvenlik görevlisi tarafından, hakaret ve tehdit içerikli sözlere maruz bırakıldığı bildirildi.

Özel güvenlik görevlisinin, uyarılmasına karşın avukatların üzerine yürümeye devam ettiği kaydedilen açıklamada, “Kabul edilemez saldırı, yurttaşların adil yargılanma hakkına ve hak arama özgürlüğüne, dahası yargıya yapılmıştır” denildi.

Antalya Barosu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"27/04/2021 tarihinde Antalya adliyesi girişinde hukuka ve Avukatlık Kanunu’na aykırı olarak uygulanan x-ray ve duyarlı kapı dayatması nedeniyle, çantasını x-ray cihazından geçirmek istemeyen kadın meslektaşlarımıza, bir özel güvenlik görevlisi tarafından, hakaret ve tehdit içerikli sözler söylenip, fiili saldırıda bulunulmuş, aynı özel güvenlik görevlisi, uyarılmasına karşın, meslektaşlarımızın üzerine yürümüş, “Bir dahaki sefere zor kullanacağını” söylemiş ve pervasız saldırılarına devam etmiştir.

‘HUKUKİ VE CEZAİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR’

Bu açıklanamaz ve kabul edilemez saldırı, yurttaşların adil yargılanma hakkına ve hak arama özgürlüğüne, dahası yargıya yapılmıştır. Sorumlusu özel güvenlik görevlisi olduğunu kadar, ona bu cesareti verenlerdir! Avukatlara yönelik ayrımcılık içeren, Avukatları ötekileştiren, “olağan şüpheli”, “potansiyel suçlu” gibi gören anlayışa dayalı bu hukuka aykırı ve yasadışı uygulamaya son verilmesi ile ilgili Adalet Bakanlığı’na yazılan yazının yanıtı beklenmekte olup, bugün yaşananlarla ilgili gerekli hukuki ve cezai süreç derhal başlatılacaktır."